Toronto pakt NBA-titel, Golden State baalt na nieuwe blessure

  In de NBA hebben de Toronto Raptors zich voor het eerst in de geschiedenis tot kampioen gekroond. De Raptors wonnen de 6e wedstrijd in de finale op het veld van titelverdediger Golden State, dat met Klay Thompson opnieuw een sleutelpion zag uitvallen met een zware blessure.

  De Golden State Warriors stonden voor hun laatste wedstrijd in de Oracle Arena met de rug tegen de muur. De Warriors moesten winnen om een 7e wedstrijd af te dwingen in de finale.

   

  De basketbalgoden stonden deze play-offs evenwel niet aan de zijde van de titelverdediger. Topschutter Kevin Durant viel tot twee keer toe uit met een blessure, center Kevon Looney speelde met een sleutelbeenbreuk en vannacht liep ook Klay Thompson een zware knieblessure op in het 3e quarter.

   

  Thompson, topscorer bij de Warriors met 30 punten, keerde nog even terug uit de kleedkamer om zijn 2 vrijworpen binnen te gooien, maar verdween dan definitief.

   

  Toch bleef het spannend tot het slot en na een balverlies van Toronto bij 110-111 had Golden State de kans om in de laatste aanval nog de winst te pakken. Stephen Curry koos voor een driepunter, maar die viel niet binnen. Toronto maakte het dan af op de vrijworplijn. Geen 3e titel op rij dus voor de Warriors, maar wel de allereerste voor de Raptors. Kawhi Leonard werd verkozen tot MVP van de finale.

  Leonard: "Hiervoor heb ik zo hard gewerkt"

  Kawhi Leonard is de kampioenenmaker van Toronto. De forward kwam vorige zomer over van San Antonio, speelde fenomenaal in de play-offs en was de logische MVP in de finale. "Ik heb veel steun gekregen van de Raptors. Iedereen had dezelfde ingesteldheid als ik, met maar één doel voor ogen", zegt Leonard.

   

  "Die titel is waarvoor we basketbal spelen en waarvoor ik zo hard gewerkt heb. Ik ben blij dat het harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen."

   

  Leonard kwam ook nog terug op de blessure van Klay Thompson. De MVP was aangeslagen. "Ik hoop dat hij oké is. Klay is een goeie vriend en het deed pijn om hem op die manier te zien uitvallen. Op dat moment dacht ik even niet aan de wedstrijd, maar aan hem. Hopelijk keert hij snel weer terug."

  Einde van een tijdperk?

  De Golden State Warriors staan voor een drukke zomer. Niet alleen verhuist het team naar een nieuwe zaal, het is ook afwachten hoe de ploeg er volgend seizoen zal uitzien. Kevin Durant, Klay Thompson en DeMarcus Cousins zijn alle drie einde contract.

   

  Steve Kerr is wel trots op wat deze groep bereikt heeft, met 5 finales op rij, waarvan er 3 gewonnen werden. "In die 5 jaar heb ik een ongelooflijke combinatie gezien van talent, karakter en gedrevenheid", zegt de coach van de Warriors. "Zoiets gebeurt niet zomaar. Een groep spelers komt niet zomaar samen om te doen wat ze de voorbije 5 jaar gedaan hebben."

   

  Kerr haalde ook nog de blessure van Kevin Durant en Klay Thompson aan. "Kevin mist het volgende seizoen door een gescheurde achillespees. Klay heeft een knieblessure opgelopen, meer nieuws hebben we daar nog niet over. Het is wreed wat ze meemaken." Na de wedstrijd werd bekendgemaakt dat Thompson de achterste kruisband van zijn linkerknie gescheurd heeft.

  NBA-finale (best-of-7)

  Toronto - Golden State 4-2
  Toronto Golden State 118-109
  Toronto Golden State 104-109
  Golden State Toronto 109-123
  Golden State Toronto 92-105
  Toronto Golden State 105-106
  Golden State Toronto 110-114