• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Rode Duivels pakken dit seizoen 18(!) prijzen in Europa

  Zaterdag kwam met de finale van de Champions League een einde aan het Europese voetbalseizoen 2018-2019. In alle competities zijn de spelers toe aan een welverdiende (voor sommige korte) vakantie. Voor enkele Rode Duivels was dit een seizoen waarbij de prijzenkast extra gevuld werd. Wij lijsten die voor u even op.

  Driemaal prijs in Europese bekercompetities

  Weelde dit jaar in de hoogmis van het Europese voetbal, want maar liefst vier Rode Duivels maakten kans op de beker met de Grote Oren. Twee bij Liverpool en twee bij Tottenham.

   

  Uiteindelijk trokken Divock Origi, die zich met een doelpunt in de annalen van Liverpool schoot, en Simon Mignolet, weliswaar 90 minuten op de bank, aan het langste eind. Tottenham-verdedigers Jan Vertonghen en Toby Alderweireld bleven achter met de  verliezersmedaille.

   

  Eden Hazard schonk zijn Chelsea bijna in zijn eentje de Europa League op een gouden schaaltje, met 2 doelpunten en 1 assist in de finale tegen Arsenal. Een mooi afscheidsgeschenk aan de Londenaars voor hij (wellicht) naar Real Madrid verkast.

  Divock Origi, Simon Mignolet en Eden Hazard

  Divock Origi, Simon Mignolet en Eden Hazard

  Premier League prijzenpakkers

  Over het kanaal zijn ook Kevin De Bruyne en Vincent Kompany de grote slokoppen in prijzenland. Met Manchester City wonnen ze zowat alle prijzen die er te winnen vielen op Engels grondgebied.

   

  Meest opmerkelijk was uiteraard de winst in de Premier League, na een uitzonderlijk seizoen waarin City maar liefst 98 punten haalde. Daarnaast wonnen ze ook de FA Cup, de League Cup en de Community Shield (Engelse Supercup).

   

  In Schotland is Dedryck Boyata met Celtic Glasgow de prijzenpakker met dienst. In een weliswaar gemakkelijkere competitie werd hij kampioen, won hij de Schotse Beker en de League Cup.

  Kevin De Bruyne, Vincent Kompany en Dedryck Boyata

  Kevin De Bruyne, Vincent Kompany en Dedryck Boyata

  Y viva España

  Ook onze Spaanse Rode Duivels delen in de prijzen. Thibaut Courtois won met Real Madrid aan het begin van het seizoen het WK voor clubs. Oké, het is een prijs. Maar na een dramatisch seizoen met 'De Koninklijke' eerder een doekje voor het bloeden.

   

  De Duivel bij die andere Spaanse grootmacht, Thomas Vermaelen, kwam dit jaar bij Barcelona opnieuw niet veel aan spelen toe. Desalniettemin won hij met zijn club 2 prijzen: de Spaanse titel en de Supercup.

  Thibaut Courtois en Thomas Vermaelen

  Thibaut Courtois en Thomas Vermaelen

  Vive la France

  Dat Thomas Meunier met PSG kampioen van Frankrijk zou worden stond in de sterren geschreven. Dat dit de enige prijs van het jaar zou zijn voor de Parijse miljardairsclub had hij waarschijnlijk zelf ook niet gedacht.

   

  Kleinere ploegen profiteerden van de misstappen van PSG en bij één daarvan speelt rerservedoelman van de Rode Duivels Matz Sels. De nummer 1 van Racing Straatsburg won met zijn team de Franse Ligabeker.

  Thomas Meunier en Matz Sels

  Thomas Meunier en Matz Sels

  Ciao Italia

  De laatste buitenlandse prijs is voor Jordan Lukaku. De Rode Duivel was zowat heel het seizoen geblesseerd maar hij speelde toch 8 wedstrijden voor Lazio Roma. Eén van die wedstrijden was in de Italiaanse beker, die Lazio won.

  Jordan Lukaku

  Jordan Lukaku

  Ook drie winnaars uit de Belgische competitie

  Naast al dit buitenlands geweld mogen we onze "inheemse Duivels" niet vergeten.

   

  Club Brugge won in het begin van het seizoen de Belgische Supercup en levert met Hans Vanaken en Brandon Mechele twee spelers in de selectie van Roberto Martinez.

   

  En last but not least is er Leandro Trossard die met Racing Genk kampioen werd in de Jupiler Pro League.