Jef Van Driessche over kamp Persoon: "Dit is sportieve en financiële diefstal"

  Een ontgoochelde Delfine Persoon na de beslissing van de jury in New York.

  Een ontgoochelde Delfine Persoon na de beslissing van de jury in New York.

  Bokskenner Jef Van Driessche volgde de titelkamp van Delfine Persoon als cocommentator voor Sporza. Hij reageerde verbouwereerd op de uitkomst. "Mocht ik de manager van Persoon zijn, zou ik dit voor het gerecht proberen te brengen", schuwde hij geen zware taal.

  Dat Persoon op punten verloor afgelopen nacht in New York wekte ongeloof op bij onze landgenote, Taylor en met hen heel wat boksliefhebbers overal. Ook Van Driessche kon zich niet vinden in de jurypunten: "Dit is schandalig. Mocht ik de manager zijn van Persoon zou ik dit voor het gerecht slepen. Want dit is niet alleen een sportieve diefstal, maar ook een financiële diefstal", vertelde hij bij zijn commentaar.

   

  "Hoe men tot zo een uitslag komt, dat is ongehoord. Dit is een van de reinste diefstallen die ik ooit al meegemaakt heb in de bokssport", zei Van Driessche. "Het was duidelijk dat Delfine gewonnen had. Ik heb zelf gepointeerd en ik had 3 punten in het voordeel van Persoon. Je zag het ook aan de lichaamstaal van Taylor. Dat was die van een verliezer." 

   

  Later op de dag probeerde Van Driessche een verklaring te vinden voor de uitslag. "Dit komt meer voor in het boksen. Het ligt aan de omstandigheden. De kamp vond plaats in Madison Square Garden in een zaal vol met Engelssprekenden en veel Ieren. Ierland heeft een grote bokscultuur. Taylor is ook zeer bekend, terwijl Delfine in de VS nog niet zoveel zal voorstellen."

   

  "De commercie speelt ook een rol. De puntenrechters weten dat ze meer baat hebben door Taylor tot winnaar uit te roepen. Zo gaat het regelmatig in het boksen", besluit Van Driessche. "Maffia? Het zal er dicht bij zijn. Ik vind de uitslag alvast maffieus." 

  Bekijk hier het volledige interview met Jef Van Driessche:

  Alain Van Driessche: "Persoon heeft wereldwijd respect geoogst"

  Jef gaf zijn boksliefde door aan zijn zoon Alain, en die reageerde al even onthust. "De sterkste was veruit Delfine Persoon. De rest is gewoon een vorm van wiskunde die niet klopt. Boksen heeft een patent op uitslagen die kant noch wal raken", vertelde Van Driessche in "De ochtend" op Radio 1.


  Volgens hem ging Delfine Persoon heel sterk van start. "Taylor moet het van haar snelheid hebben, terwijl Persoon een sloopster is, iemand die langzaam een tegenstander wurgt. Maar nu zat ze van in het begin heel kort op Taylor. Dat verbaasde me wel. Normaal gezien start ze trager, omdat ze ook rekening moet houden met haar inspanningsastma. Er was een ronde waarin Taylor meer ruimte in de ring had en dan zie je dat ze technisch en qua snelheid beter is. Maar Persoon liep er gewoon door. Op het einde van de tiende ronde moest het geen halve minuut langer duren, of Taylor had kennisgemaakt met het canvas. Persoon was een terechte winnaar geweest."

   

  Volgens Van Driessche betekent het verlies van haar wereldtitel niet het einde van Persoon haar carrière. "Ze heeft iets getoond. Ze heeft wereldwijd respect geoogst. Dat respect zal misschien andere machtsblokken in het boksen ertoe aanzetten om te zeggen van "die willen wij nog wel eens aan het werk zien, want daar zullen mensen naar komen kijken, als we haar tegen een andere topper uitspelen"."

  Op het einde had het geen halve minuut langer moeten duren of Taylor had kennisgemaakt met het canvas.

  Alain Van Driessche

  Zelfs een rematch met Katie Taylor sluit hij niet uit. "Het was een intens gevecht, zoals je dat bij de vrouwen zelden of nooit ziet. Het was bijzonder hard. Dat willen de toeschouwers zien. Matchen met inzet en strijd aan beide kanten. Als de publieke vraag groot is, als daar ergens een economische logica achterzit, dan zou die er wel kunnen komen. Ze heeft bewezen dat ze het waard is."

   

  Zowel Taylor als Persoon heeft nog niet gereageerd. Persoon is erg ontgoocheld. "Nu is ze een beetje een gladiator die gewond de strijd afzweert. Ze laat het best even rustig bezinken. In boksen heb je meer tijd. Het is niet dat er volgende week weer een wedstrijd op het menu staat. Ze kan nog een tussengevecht doen in België en zien of ze internationaal gevraagd wordt."

  De sterkste was veruit Delfine Persoon. De rest is gewoon een vorm van wiskunde die niet klopt.