• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vliegen wint meteen allereerste grandslamduel: "Een kinderdroom"

  Joran Vliegen moet het zonder zijn vaste partner Sander Gillé doen.

  Niet alleen in het enkelspel, maar ook in het dubbel laten de Belgen van zich spreken op Roland Garros. Joran Vliegen (ATP 85) mocht voor het eerst aantreden op een grandslamtoernooi en won meteen met zijn Kazachse partner Michail Koekoesjkin: "Een geweldig gevoel".

  Dubbelpartners Joran Vliegen en Sander Gillé zijn naar eigen zeggen "onafscheidelijk", maar na vruchteloze pogingen om op de hoofdtabel van Wimbledon en de Australian Open te raken, gooiden ze het over een andere boeg. Voor Roland Garros besloten ze om de wegen even te scheiden.

   

  Met succes. Naast de Kazak Michail Koekoesjkin mocht Vliegen voor het eerst aantreden op een grandslamtoernooi. En daar eindigde het niet: samen wonnen ze in de eerste ronde van de Moldaviër Radu Albot en de Tunesiër Malek Jaziri met 6-3, 3-6 en 6-4.

   

  "Ik besef het nog niet goed", zei Vliegen. "Dit is een van mijn mijn mooiste resultaten tot nu toe in mijn carrière. Het is een kinderdroom om een eerste ronde te winnen. Een geweldig gevoel, het is moeilijk om te beschrijven."

  "Alle trucjes worden bovengehaald om te kunnen spelen"

  Joran Vliegen zou het succes liever delen met zijn vaste partner Sander Gillé, maar ze zijn samen niet hoog genoeg geklasseerd om meteen op de hoofdtabel te raken. "Je zou denken dat je als nummer 80 van de wereld gemakkelijk op de hoofdtabel geraakt, maar zo werkt het niet."

   

  "Er is slechts plek voor 57 teams en enkele wildcards. En er schrijven zoveel enkelspelers in dat je een gecombineerde ranking van 140 nodig hebt, terwijl wij op 160 zitten."

   

  "Het is een interessant wereldje, waarin de focus vaak op het negatieve ligt. Veel spelers liegen of sturen niet terug, om toch maar die cut-off te halen. Werkelijk alle trucjes worden bovengehaald om een kans te krijgen om te spelen in het dubbeltoernooi."

   

  "Hopelijk kan ik mijn volgende grandslamtoernooi wel met Sander spelen. We proberen zo veel mogelijk ATP-toernooien te spelen om meer punten te verdienen. We zijn op de goede weg met een kwart- en halve finale, maar het is niet vanzelfsprekend. Het niveau ligt veel hoger."