• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Lager vetpercentage? Er zijn belangrijkere problemen met de arbitrage"

  Gumienny

  Ex-topref Gumienny: "Die norm is niet nodig om in België te fluiten."

  Het plan om het vetpercentage van de professionele voetbalscheidsrechters strenger op te volgen is ambitieus, maar is het ook nodig? Wij vroegen het aan professor Werner Helsen en ex-ref Serge Gumienny.

  "Belgische vijver is niet zo groot als Europese"

  Werner Helsen begeleidt als professor trainingsleer al jaren Europese topscheidsrechters voor de UEFA. "Vetpercentage is gelinkt aan je fitheid, aan minder blessures, maar ook aan een beter imago. Het vergroot je geloofwaardigheid als scheidsrechter", zegt Helsen.

   

  Helsen voerde in 2012 zelf een vetpercentage van minder dan 12 procent in voor de 30 beste refs van Europa. Belgische scheidsrechters zullen dit seizoen onder de 15 procent moeten raken. Nog altijd streng.

   

  "Het verschil in intensiteit tussen de Belgische competitie en bijvoorbeeld de Champions League is groot. Fysiek deden onze scheidsrechters het eigenlijk al goed de afgelopen seizoenen. Ook in de play-offs. De problemen liggen eerder bij de juiste beslissing nemen, communicatie met de VAR en met assistenten."

   

  "In België zou daar meer de nadruk op moeten liggen in plaats van op vetpercentage. Ook in Engeland fluiten refs die ouder zijn dan 50, maar nooit aan de strengste normen zouden voldoen. De UEFA kan selecteren uit heel Europa. De Belgische vijver is veel kleiner, veel ervaring zou verloren kunnen gaan."

  Gumienny: "Onderscheid maken per ambitie van de ref"

  Serge Gumienny stopte in 2017 als scheidsrechter in België. Hij floot ook in Europa, al bereikte hij nooit de absloute topklasse van de scheidsrechter, waar de norm minder dan 12 procent vet is sinds 2012. "Bij mij was de norm 15 procent voor de UEFA en de FIFA. Daar zat ik rond toen ik op mijn scherpst stond."

   

  "Om aan 12 procent te raken had ik heel hard moeten werken en op mijn voeding letten. Ik was van nature niet de lichtste en als je zoals ik arbitrage moet combineren met een job zoals ik, dan zou het heel moeilijk zijn geweest."

   

  Frank De Bleeckere wil met de strengere regels België opnieuw laten meespelen in Europa, maar wie dat echt wil is volgens Gumienny nu ook al bezig met zijn vetpercentage. "Die strengere norm is niet nodig om in België te fluiten, maar als je ambitie hebt voor een hoger niveau is er inderdaad geen ontkomen aan."

   

  "De meeste refs in België staan fysiek al heel scherp. Voor de Belgische competitite zie ik in de eerste plaats andere werkpunten. Spreek je over Champions League, WK's of EK's, dan begrijp ik de norm. Misschien wordt er beter een onderscheid gemaakt per ambitie van de ref."