• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ook Spanje heeft zijn matchfixing-zaak: verschillende voetballers gearresteerd

  Raul Bravo, in oktober 2006 in Real Madrid-shirt.

  Ook Spanje heeft zijn eigen matchfixing-zaak. Vandaag is bekendgemaakt dat een aantal voetballers uit de eerste en tweede afdeling gearresteerd is.

  De arrestaties kaderen in een onderzoek naar wedstrijdvervalsing, zo bevestigt het parket. Meer details willen de speurders voorlopig niet vrijgeven.

   

  De Spaanse media maken melding van verschillende aanhoudingen. Het gaat zowel om actieve als gepensioneerde voetballers, en ook om bestuurders. 

   

  Onder meer ex-Real Madrid-spelers Raul Bravo, enkele jaren geleden ook één seizoen bij Beerschot, en Borja Fernandez én de voorzitter van het naar de 2e klasse gedegradeerde Huesca zouden zijn gearresteerd. 

   

  Borja Fernandez, een 38-jarige middenvelder die afgelopen seizoen voor Valladolid uitkwam, zwaaide op 18 mei af tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Valencia (0-2).

   

  Dat duel wordt in Spaanse media met nog twee andere wedstrijden, waaronder Huesca-Nàstic uit het seizoen 2017-2018, in verband gebracht met matchfixing.

   

  Justitie kwam in actie door het ongewone gokgedrag op deze wedstrijden. Valladolid had een week voor die match het behoud verzekerd, terwijl Valencia zich dankzij de zege verzekerde van de 4e plek en het bijhorende ticket voor de Champions League.

   

  De nummer 4 van La Liga, die zaterdag de Spaanse beker won, nam in een bericht op de website krachtig afstand van de geruchten over matchfixing. "We hebben absoluut niets te maken met deze zaak", meldt Valencia.

  Corruptie en witwassen

  De aangehouden voetballers en bestuurders worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld.


  Ze zouden wedstrijden in de hoogste en op een na hoogste klasse vervalst hebben om daar voordeel uit te halen bij sportweddenschappen.

  Tweet van dagblad El Pais: