• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerlo over dag 3 in Parijs: de glijbaan van Ostapenko en diplomaat Piqué

  Ostapenko en Piqué

  Jelena Ostapenko en Gerard Piqué speelden allebei een opvallende rol vandaag.

  Tenniscommentator Dirk Gerlo volgt voor ons de komende dagen Roland Garros op de voet. Wat is hem vandaag opgevallen in Parijs?

  Uitschakeling van de dag: Jelena Ostapenko

  Roland Garros

  Jelena Ostapenko (49)
  set
  Victoria Azarenka (16)
  4
  1
  6
  6
  4
  2
  7
  7

  Een pak boeiende matchen gezien op de slotdag van de 1e ronde. De Duitser Alexander Zverev  geraakte maar met heel veel moeite en na ruim 4 uur en vijf sets voorbij de Australiër John Millman.

   

  ’s Werelds nummer één bij de vrouwen Naomi Osaka leek op weg naar de uitgang toen ze 0-6 en 4-5 achterstond tegen de Slovaakse Schmiedlova. Net als Zverev redde Osaka het nog net.

   

  En zelfs titelverdedigster Simona Halep had de nodige problemen om voorbij de Australische Tomljanovic te geraken. Eerste ronde op een Grand Slam, nooit makkelijk.

   

  De Letse Jelena Ostapenko, twee jaar geleden de winnares hier met haar "alles-of-niets"-tennis,  ligt er al uit en dat na een knotsgekke match tegen Victoria Azarenka. Het werd 6-4, 7-5 voor de speelster van Wim Fissette.

   

  Ostapenko liet flitsen van haar grote klasse zien, maar winnen is er dit jaar nog nauwelijks bij. 13 toernooien en 2 keer Fed Cup gespeeld, samen goed  voor amper 6 overwinningen. Ostapenko sukkelde in de aanloop naar 2019 met een polsblessure, maar er is meer dan dat. Zelf zegt ze: “Ik word anders bekeken. De druk van die grote titel in Parijs weegt. Ik denk te veel na als ik speel en ik geraak dat gevoel moeilijk kwijt. Dat onbevreesde, onverschrokken tennis vind ik niet terug. En dat is net wat ik wil."

   

  Het gebrek aan resultaten blijft niet zonder gevolgen. Ostapenko, vorig jaar nog even 5e in de wereld staat nog maar net in de top 40.

  Supporter/diplomaat van de dag: Gerard Piqué

  Opvallende gast op Roland Garros, net als vorig jaar trouwens, Gerard Piqué. De centrale verdediger van FC Barcelona is met zijn bedrijf Kosmos de nieuwe eigenaar van de Davis Cup. Piqué zat in de box van Rafael Nadal. Piqué is hier niet alleen om te supporteren voor Nadal, maar vooral om de spelers (toppers) warm te maken voor de vernieuwde Davis Cup. De finale wordt half november gedurende 1 week met 18 landen in Madrid gespeeld.

   

  De prijzenpot is hallucinant groot. Kosmos heeft voor die ene week 27 miljoen dollar uitgetrokken. 18 miljoen gaat naar de spelers, 9 miljoen naar de federaties. België bijvoorbeeld dat in de groepsfase tegen Australië en Colombia speelt, rijgt voor deelname aan de groepsfase 900.000 dollar, 2/3 gaat naar de spelers, 1/3 is voor de federaties.

   

  Verleidelijk natuurlijk, al dat geld. Maar dan moeten de spelers natuurlijk ook willen komen. Zwitserland, met Federer, Griekenland met Tsitsipas en Oostenrijk met Thiem zijn niet gekwalificeerd. Pijnlijk. Duitsland wel, maar Alexander Zverev heeft al laten weten dat hij zo laat op het seizoen geen interesse heeft. De Servische nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic twijfelt nog. Als voorzitter van de spelersraad van de ATP gaat zijn voorkeur wellicht uit naar de nieuwe en concurrerende ATP Cup, een landencompetitie in januari 2019 met een prijzenpot van 15 miljoen dollar en daar bovenop ATP-punten voor de wereldranglijst.

   

  Piqué zal Djokovic moeten zalven en overtuigen om naar Madrid af te zakken. Piqué heeft dus vriend Rafael Nadal broodnodig. Geen Nadal in Madrid zou zwaar gezichtsverlies opleveren. Daarom ook dit bezoek.  Nadal heeft al laten weten dat hij overweegt om deel te nemen, maar dat er samen met de nieuwe ATP Cup één groot landenkampioenschap moet komen. En met de kapiteins van Frankrijk en Australië, Sébastien Grosjean en vooral Lleyton Hewitt zal Piqué ook dringend moeten babbelen. De twee kapiteins hebben de nieuwe formule al met de grond gelijk gemaakt. De uitstap van Piqué naar Parijs heeft dus veel weg van een diplomatieke missie.

  Tweet van de dag

  Roland Garros

  Serena Williams (8, 10)
  set
  Vitalia Diatchenko (154)
  2
  1
  6
  6
  2
  1
  6
  3
  0

  Er zijn er duizenden natuurlijk, maar toch even moeten lachen bij deze over Serena Williams. In de eerste set van haar eerste ronde kansloos tegen de Russin Diatsjenko, maar daarna als een bulldozer naar de overwinning in drie sets.