• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Luc Van Lierde: "Frederik is laatbloeier en heeft daarom lange carrière"

  Frederik Van Lierde

  Frederik Van Lierde won op zijn 40e verjaardag op Lanzarote.

  Met Marino Vanhoenacker en Frederik Van Lierde heeft België twee triatleten die ook na hun 40e nog meedoen voor de prijzen. Luc Van Lierde, de trainer van Frederik, legt uit hoe dat mogelijk is.

  "De testen in de winter toonden aan dat Frederik nog altijd op hoog niveau kan presteren", zegt zijn coach Luc Van Lierde aan Sporza. "Lanzarote is de zwaarste Ironman die er is en het was dan ook nog eens de zwaarste editie. Op die momenten is zijn ervaring een groot voordeel."

   

  Leeftijd kan dus ook een troef zijn, al moet er ooit toch eens een einde aan komen. "Als je een sterke carrosserie hebt, je lichaam verzorgt en de passie er nog altijd is dan kun je ook nog op je 40e een Ironman winnen."

   

  Eerder was er ook al Marino Vanhoenacker, die een maand geleden op zijn 42e nog won in Sardinië. "Er er is ook nog drievoudig Hawaï-winnaar Craig Alexander. Die heeft onlangs op zijn 45e zelfs nog een 70.3-triatlon gewonnen."

   

  "Alexander is net als Frederik een laatbloeier. Ze hebben hun tijd genomen om te groeien in de sport. Dat zijn meestal ook de atleten die een heel lange carrière hebben."

   

  Frederik Van Lierde houdt er over anderhalf mee op en zal dan 41 zijn, Luc zelf stopte er op zijn 38e al mee. "Ik was al sinds mijn 14e elke dag aan het trainen, eerst als zwemmer en daarna als triatleet. Ik was ook meteen succesvol, waardoor de lat heel hoog lag. Die mentale druk was moeilijk om te dragen. En ik had een zwakkere carrosserie, had vaak last van blessures."

  Luc en Frederik Van Lierde

  Luc Van Lierde is al 7 jaar lang de coach van naamgenoot Frederik.

  "Frederik kan zeker nog met de besten mee op Hawaï"

  Er lijkt dus geen sleet te komen op Frederik Van Lierde, maar toch twijfelt hij of hij nog zal deelnamen aan de hoogmis voor triatleten in Hawaï. "Het is een beslissing die hij zelf moeten nemen. Als coach kan ik hem alleen zeggen wat hij capabel is om te doen."

   

  "Ik wil daar geen plaats op kleven, maar hij kan zeker nog mee met de beste atleten. Persoonlijk vind ik ook niet dat je niet naar Hawaï moet gaan, omdat je niet kunt winnen. Een podium is ook nog altijd een mooie prestatie."

   

  "Maar wat er de laatste jaren allemaal gebeurd is (Van Lierde had geen topresultaten meer sinds zijn zege in 2013, red) zal ongetwijfeld een rol spelen in zijn beslissing."