• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Emden over plaspauze: "Ploegleiding is kritisch voor ons, wij ook voor hen"

  Jos van Emden, een van de knechten van Primoz Roglic.

  47 seconden: dat is de achterstand die Primoz Roglic in de slotweek van de Giro d'Italia op roze trui Richard Carapaz moet goedmaken. "Ik zou niet op mijn gemak zijn bij die achterstand", blikt ploegmaat Jos van Emden (Jumbo-Visma) al vooruit naar de slottijdrit in Verona.

  "Het was niet de meest tactische plas die er gepleegd is"

  Hoe schat hardrijder Jos van Emden de kansen op de eindzege van zijn kopman in? "Fiftyfifty", zegt de Nederlander bij onze reporter. "Hij wint wel of niet. We zullen in Verona zien of het tijdsverlies van gisteren (40 seconden) kostbaar is."

   

  "Na zo'n fietwissel en een val slechts 40 seconden verliezen vind ik nog positief. Ik zat zeker niet in zak en as. Maar elke seconde die je verliest, is veel. Primoz heeft al minuten weggegeven en heeft nu ook seconden verloren. Dat kan kostbaar zijn."

   

  Roglic wilde gisteren van fiets wisselen, maar kon niet rekenen op de steun van zijn volgwagen. Ploegleiders Addy Engels en Jan Boven hadden net een sanitaire stop achter de rug. "We hebben het er even over gehad", bekent Jos van Emden.

   

  "Je moet kritisch naar jezelf blijven kijken. De ploegleiding is kritisch op ons als we fouten maken, wij zijn ook kritisch voor hen als ze fouten maken. Zij zitten er ook mee, maar het is nu zo. Je draait het niet terug. Maar het was niet de meest tactische plas die er gepleegd is."

  "Laten we Carapaz bombarderen tot topfavoriet"

  Richard Carapaz begint als leider aan de slotweek. Is hij nu de topfavoriet? Jos van Emden: "Hij heeft al een redelijke voorsprong en zal bergop niet ineens verzwakken. Laten we hem bombarderen tot topfavoriet. Misschien wordt hij daar een beetje onzeker van."

   

  Carapaz heeft een bonus van 47 seconden op Roglic. Dat was ook het verschil tussen beide toppers in de openingstijdrit van deze Giro, in het voordeel van Roglic weliswaar. Geruststellend voor de slottijdrit in Verona?

   

  "De klassementsrenners zijn in de laatste tijdrit vaak goed. Daar kan ik over meepraten", grinnikte Van Emden. "Ik zou niet op mijn gemak zijn als het 47 seconden blijft. Dat zou toch wel richting de halve minuut moeten als Primoz kans wil maken."

  Roglic: "Iedereen zal nog problemen kennen"