• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kersvers Pro League-voorzitter Croonen (Genk) wilde geen competitie met 20 clubs

  0 / 0

  Peter Croonen volgt Marc Coucke op als voorzitter van de Pro League. De voorzitter van RC Genk haalde het met unanimiteit van de 45 stemmen. Het behoud van de huidige competitieformule was een voorwaarde voor Croonen.

  Peter Croonen (49) was de enige kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden van de Pro League. De voorzitter van Racing Genk neemt de plaats in van Marc Coucke, die in april zijn mandaat als voorzitter van de Pro League ter beschikking stelde.

   

  Op een bijzondere Algemene Vergadering kreeg Croonen de unanieme steun van de stemgerechtigden. Hij maakte indruk op zijn collega-voetbalbestuurders door zijn werkethiek. Croonen wordt gezien als het antitype van zijn voorganger: iemand die veel werkt achter de schermen, maar de grootspraak voor de camera's schuwt.

   

  Voor Peter Croonen zijn het hoogdagen. Vorige week mocht de Limburgse ondernemer nog zijn eerste landstitel met Racing Genk vieren.

   

  De plaats van Croonen in de Raad van Bestuur van de Pro League wordt dan weer ingenomen door Marc Coucke.

  "Sta niet achter competitie met 20 clubs"

  "Voorzitter van de Pro League word je met het verstand en uit liefde voor het Belgisch voetbal", reageert Peter Croonen, voorstander van het huidige competitieformat. Hij koppelde zijn kandidatuur zelfs aan het behoud van de formule met play-offs.

   

  "Ik zou geen kandidaat zijn, mocht het een reguliere competitie met 20 teams worden. Ik sta voor een bepaalde visie en zie mezelf ook niet een contract onderhandelen voor een format waar ik niet achter sta. Daarom hebben we eerst de discussies over een eventuele hervorming gehouden en nadien pas gestemd over het voorzitterschap", legt de nieuwe preses uit.

   

  Zijn voorganger Marc Coucke (RSC Anderlecht) vond de combinatie met het voorzitterschap bij zijn club niet werkbaar. Croonen: "Ik zie het anders. We hebben die kwestie ook besproken en zijn van mening dat het voor een buitenstaander niet makkelijk is om de belangen van het Belgisch voetbal te verdedigen. We zijn ook een belangenvereniging."

   

  "Maar als voorzitter is het mijn taak om neutraal en deontologisch te handelen. Mijn belang te laten gelden, maar wel op een ethische manier met mijn voorzitterschap omgaan."

  We zijn van mening dat het voor een buitenstaander niet makkelijk is om de belangen van het Belgisch voetbal te verdedigen.

  Peter Croonen