• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boksen blijft olympisch, ondanks voorstel schorsing internationale bond

  Nicola Adams en Sarah Ourahmoune

  Rio 2016: vlieggewicht Nicola Adams mept in op Sarah Ourahmoune.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft voorgesteld om de internationale boksfederatie AIBA tot tenminste na Tokio 2020 te schorsen wegens ernstige bestuurlijke problemen. Het dagelijkse bestuur van het IOC zal op het aankomende congres wel een voorstel indienen om de sport op het olympisch programma te behouden.

  Boksers met olympische ambities hoeven dus niet te vrezen: de goedkeuring van het IOC om de sport op de olympische agenda te behouden, zou slechts een formaliteit zijn. Wel dringt het IOC aan op een schorsing van de internationale boksbond (AIBA) tot tenminste na Tokio 2020.

   

  Volgens het Internationaal Olympisch Comité heeft de internationale boksfederatie te weinig inspanningen geleverd om de jarenlange crisis die op bestuursniveau woedt te verjagen. De top van de boksbond wordt sinds jaar en dag geplaagd door financiële perikelen en een sfeer van corruptie. Het IOC waarschuwde de overkoepelende boksinstantie in 2017 al voor verregaande maatregelen indien hervormingen zouden uitblijven.

   

  De internationale boksbond werd eind november 2018 al uitgebreid onder de loep genomen door een officiële onderzoekscommissie. Tijdens dat onderzoek werd de organisatie van het olympisch bokstoernooi tijdelijk bevroren.

  Olympisch sinds 1904

  In februari van dit jaar toonde het IOC al zijn bezorgdheid over het bestuur van de AIBA. Ook toen klonk het dreigement van een olympische exit. Boksen behoort tot de oudste olympische sporten. Het staat sinds de Spelen van 1904 in St. Louis (VS) op het programma.