• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  IOC stelt boksbond ultimatum: "Of boksen verdwijnt van olympisch programma"

  " "

  Boksen behoort tot de oudste olympische sporten: het doet mee sinds 1904.

  De bokswereld moet dringend zijn zaakjes op orde brengen of het verliest zijn deelnamerecht aan de Olympische Spelen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité nog eens herhaald. Het IOC  is niet te spreken over de manier waarop de internationale bondsbond IABA geleid wordt.

  "Het IOC herhaalt zijn duidelijke positie: als de bestuursproblemen niet op een voor het IOC bevredigende manier worden aangepakt op het volgende AIBA-congres staan het voortbestaan van boksen in het olympisch programma en zelfs de erkenning van de AIBA onder druk", luidt het in een mededeling.

   

  Het IOC is vooral bezorgd over de nakende voorzittersverkiezingen. De niet onbesproken Oezbeekse zakenman Gafoer Rakhimov, sinds januari interim-voorzitter, is de enige kandidaat bij de verkiezingen in november.

   

  Het IOC ziet Rakhimov liever niet aan het hoofd van de boksbond. De zakenman zou, volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën, banden hebben met de georganiseerde misdaad. Ook zou zijn naam geregeld opduiken in onderzoeken naar heroïnesmokkel.

  Olympisch sinds 1904

  In februari van dit jaar toonde het IOC al zijn bezorgdheid over het bestuur van de AIBA. Ook toen klonk het dreigement van een olympische exit. Boksen behoort tot de oudste olympische sporten. Het staat sinds de Spelen van 1904 in St. Louis (VS) op het programma.