Anderlecht moet weer 5.000 euro betalen voor supportersincidenten

  " "

  Een witte rookbom in de tribune op 5 mei tegen Standard kost Anderlecht 2.500 euro.

  De Geschillencommissie van de KBVB heeft gisteren de maximumboete van 5.000 euro opgelegd aan Anderlecht. Supporters van paars-wit gooiden in de thuismatch van 5 mei tegen Standard bierbekers en staken rookbommen af.

  Op speeldag 7 in Play-off I kon Anderlecht in de Clasico een eerste keer winnen in de play-offs. De supporters vonden het geweldig, maar een aantal onder hen ging die dag ook over de schreef.

   

  De match delegate noteerde in zijn verslag dat net voor het uur supporters in Tribune 4 een witte rookbom afstaken.

   

  Rond de 86e minuut was er een 2e incident: na een niet-gefloten penalty voor een fout op Amuzu werden er bierbekers achter het doel van Standard-doelman Ochoa gegooid. Een groot deel viel naast het veld, maar een 4-tal flesjes en beker kwam op het veld terecht. Dat bevestigde ook de 2e assistent van ref Van Driessche in zijn rapport.

   

  Er kwam geen vertegenwoordiger van Anderlecht op de zitting van de Geschillencommissie opdagen, dus werd de recordkampioen bij verstek veroordeeld tot 5.000 euro boete: 2.500 euro voor de rookbom, 2.500 euro voor de projectielen.

   

  "Er geldt een nultolerantie ten aanzien van het gebruik van pyrotechnisch materiaal. Dit kan een impact hebben op de wedstrijd, gelet op de rookontwikkeling en de knallen die gepaard gaan bij het ontsteken ervan. Het gebruik ervan houdt gevaren in voor omstaanders in de tribune", luidt het vonnis. 

   

  "Het gooien van voorwerpen tijdens een wedstrijd is een uiterst kwalijke praktijk, die getuigt van een gebrek aan respect voor iedereen op en rond het veld."

   

  "De Geschillencommissie stelt vast dat RSC Anderlecht zich in het recente verleden herhaaldelijk heeft moeten verantwoorden voor deze commissie, vaak wegens het gebruik van pyrotechnisch materiaal."

   

  Het is de zoveelste boete voor paars-wit, dat zijn slechtste seizoen in decennia beleefde. Sinds februari werden er nog vier boetes opgelegd aan Anderlecht voor incidenten op bezoek bij KV Oostende (2.500 euro), Standard (3.000 euro en 5.000 euro) en thuis tegen Club Brugge (1.000 euro). Voor de stilgelegde match op Sclessin werden de Brusselaars ook gestraft met een forfaitnederlaag en een match achter gesloten deuren. De Pro League legde de club voor die gestaakte match 50.000 euro boete op.