• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Crombrugge is Rode Duivel & "Kompany moet mij niet bellen om te beslissen"

  Roberto Martinez op zijn persbabbel.

  Roberto Martinez heeft 1 verrassende naam opgenomen in zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan (8 juni) en Schotland (11 juni). Hendrik Van Crombrugge (Eupen) is 1 van de 4 doelmannen.

  Hendrik Van Crombrugge is de doelman van  Eupen. Daar speelt de keeper zich al een tijdje in de kijker van "grotere" clubs en dus ook van de bondscoach.

   

  "We volgen Hendrik al 3 jaar. Hij is een moderne keeper die goed meevoetbalt. Hij staat bij Eupen een beetje in de schaduw van jongens als Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels en Matz Sels, maar hij verdient deze selectie. Ik voel dat Hendrik klaar is voor deze stap", zegt Martinez.

   

  Roberto Martinez heeft Van Crombrugge geselecteerd als een van de vier doelmannen in zijn selectie. Het is de enige verrassing in de kern, want voor het overige koos de bondscoach voor de bekende namen.

   

  Zo keren Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Axel Witsel en Thomas Meunier terug in de kern. Zij ontbraken de vorige keer door fysieke problemen.

  "Dembélé wat tijd geven in China"

  Er niet (meer) bij: Jason Denayer (knie), Dedryck Boyata (knie), Koen Casteels (dij) en Mousa Dembélé.

   

  Martinez: "Mousa is zich aan het aanpassen aan de Chinese competitie. We moeten hem daar wat tijd voor geven."

   

  "De Chinese competitie loopt ook gewoon door, tot november. Maar Mousa behoort nog altijd tot onze plannen. Een fitte Dembélé maakt deel uit van onze toekomst."

  De selectie van de Rode Duivels:

  "Zie geen probleem in Kompany's dubbele rol"

  Het duurde niet lang voor Martinez vragen kreeg over Vincent Kompany, die bij Anderlecht twee petjes zal opzetten en vanaf volgend seizoen zowel speler als trainer is.

   

  Kan een bondscoach van de Rode Duivels de trainer van Anderlecht selecteren als speler voor zijn team? Martinez ziet het probleem niet.

   

  "Laat me beginnen met te zeggen dat dit een fantastische zaak is voor het Belgische voetbal. Als een speler met zulke kwaliteiten terugkeert naar de JPL, dan kun je dat alleen maar toejuichen."

   

  "Vincent heeft de voorbije jaren geweldig gepresteerd met Man.City. Zijn impact was er enorm. Hij zal door mij ook op basis van zijn kwaliteiten als speler beoordeeld en geselecteerd worden."

   

  "Op zich vind ik de combinatie van trainer-speler interessant. In Engeland zag je dat wel meer in het verleden, al is zo'n dubbele baan de jongste jaren zeer veeleisend geworden. Dus is het een beetje afwachten hoe dat voor hem zal verlopen, maar mijn steun heeft hij."

   

  "Maar Vincent wil volgend jaar naar het EK en daar draait het om. Ik ga zijn prestaties en resultaten als trainer niet beoordelen, alleen zijn prestaties óp het veld. Ik zie geen enkel probleem tussen zijn dubbele rol bij Anderlecht en zijn rol als speler van de Rode Duivels."

  "Hij hoefde me helemaal niet te bellen"

  Kompany consulteerde Martinez niet over zijn voornemen om het over een totaal andere boeg te gooien.

   

  "Dat is ook helemaal niet nodig", zegt Martinez. "Vincent is wijs genoeg om zelf beslissingen te nemen. Hij had het trouwens druk met de Engelse titelstrijd en de finale in de FA Cup. Hij moet mij echt niet bellen om hierover te beslissen."