• home
 • video
 • pas verschenen

  Obreno: "Het is niet 5 voor 12, maar 5 over 12 voor het Belgische zwemmen"

  Stefaan Obreno

  Stefaan Obreno: "Ik lig hier wakker van."

  Fanny Lecluyse zwom de olympische limiet op de 200m schoolslag en Valentine Dumont brak het Belgische record op de 100m vrij, maar voor de rest was het BK zwemmen in Antwerpen afgelopen weekend een mager beestje. Stefaan Obreno maakt zich zorgen. "Ik lig hier wakker van."

  "Ik had er meer van verwacht", zegt Stefaan Obreno, voormalig coach van Brigitte Becue, bondscoach van succesteam Nederland en tegenwoordig aan de slag bij de Brugse Zwemkring.

   

  "De coaches hebben steeds gezegd: die toptijden komen eraan. Maar er zijn hier haast geen persoonlijke records gezwommen. Enkelingen zullen het weer moeten doen op het WK."

   

  "Kijk naar de langeafstandsnummers. Wij zouden daar als Belgen met hard werken internationaal een rol moeten kunnen spelen, maar wij staan nergens. Ik vind dat het Belgische zwemmen er echt niet goed voor staat. Het is niet 5 voor 12, maar 5 over 12."

   

  "Ze zouden alles moeten omgooien. Er zijn mensen die al te lang naast het bad staan. We hebben nieuw bloed nodig, een nieuwe structuur ook. We hébben goeie trainers, maar er is een nieuw plan nodig."

   

  Kan Obreno een rol spelen in die omwenteling? "Ik wil mijn mond wel opendoen, maar wie zal er naar mij luisteren? Maar ik lig er wél wakker van. Het is gewoon niet goed genoeg. En als het zo niet lukt, moeten we mensen uit het buitenland halen. Dat er een nieuwe wind kan waaien."

  Als het niet lukt, moeten we mensen uit het buitenland halen. Dat er een nieuwe wind kan waaien.

  Axana Merckx, Fanny Lecluyse en Ambre Franquinet na de 200m wisselslag.