• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Breggen soleert naar zege in openingsrit Californië

  Anna van der Breggen maakt het zegegebaar.

  Anna van der Breggen maakt het zegegebaar.

  Anna van der Breggen heeft de eerste etappe in de Ronde van Californië voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene sprong in de finale weg en bolde solo over de streep.

  De Ronde van Californië bij de mannen is al enkele dagen aan de gang. Donderdag stond de eerste etappe bij de vrouwen op het programma, een rit van 96,5 km in en om kustplaats Ventura, waar de wind vrij spel had.

   

  De 39-jarige Olga Zabelinskaya reed lange tijd in de aanval, maar haar voorsprong smolt als sneeuw voor de zon toen Boels-Dolmans en Trek-Segafredo het tempo opdreven in de finale. Op een slotklim van 900 meter aan 9%, vijf kilometer van de streep, trok Anna van der Breggen in de aanval. De Nederlandse kreeg Lizzie Deignan mee in haar zog.

   

  Van der Breggen ging in haar eentje de afdaling in en hield in de slotkilometers stand, ook al blies de wind in haar nadeel. Voor de wereldkampioene was het haar tweede seizoenszege. Eerder dit jaar triomfeerde ze ook in de Waalse Pijl. Bijna 20 seconden na Van der Breggen won Elisa Balsamo de sprint om de 2e plaats.

   

  "Het was best lastig", zegt Van der Breggen. "Onderweg was het nooit echt vlak en op het einde had je die steile klim. Het was een ideale plek om in de finale iets te proberen. Ik ben blij dat ik het werk van de ploeg kon afmaken. Deze zege geeft vertrouwen voor de koninginnenrit van vrijdag. Dat wordt andere koek."

  Uitslag rit 1:

  1. Anna van der Breggen (Ned) 96,5 km in 2u36'17"
  2. Elisa Balsamo (Ita) op 18"
  3. Arlenis Sierra (Cub) z.t.
  4. Leah Kirchmann (Can)
  5. Ashleigh Moolman (ZAf)
  6. Katarzyna Niewiadoma (Pol)
  7. Emma White (VS)
  8. Lizzie Deignan (GBr)
  9. Brodie Chapman (Aus) op 20"
  10. Marta Cavalli (Ita)

  Stand na rit 1:

  1. Anna van der Breggen (Ned) in 2u36'04"
  2. Elisa Balsamo (Ita) op 25"
  3. Arlenis Sierra (Cub) 27"
  4. Lizzie Deignan (GBr) 29"
  5. Leah Kirchmann (Can) 31"
  6. Ashleigh Moolman (ZAf) z.t.
  7. Katarzyna Niewiadoma (Pol)
  8. Emma White (VS)
  9. Olga Zabelinskaya (Oez) 32"
  10. Brodie Chapman (Aus) 33"