• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verbist over VAR-beslissingen: goal van Openda oké, penalty van Club niet

  " "

  Het contact tussen Aidoo en Wesley voor de goal van Openda was niet foutief.

  Scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft zijn wekelijkse beoordeling van de VAR op de voorbije speeldag gegeven. Volgens Verbist deed videoref Lawrence Visser er in Club-Genk goed aan om bij de goal van Loïs Openda niet in te grijpen voor het contact tussen Aidoo en Wesley.

  De net ingevallen Openda zette met de 2-1 iets voorbij het uur Club op weg naar de belangrijke thuiszege (3-2) in de titelstrijd. Tijdens de match en erna was er wel heel wat te doen over een fase die voorafging aan die goal.

   

  Genk-verdediger Aidoo ging tegen de vlakte na een contact met de armen van Club-spits Wesley. Philippe Clement zag er een ongeoorloofde beweging in, maar ref Bram Van Driessche en VAR Visser gaven geen krimp. "De videoref kwam terecht niet tussen", bevestigt Verbist.

  Fout: Club had geen penalty mogen krijgen

  Er waren evenwel ook 2 foute beslissingen van de VAR het afgelopen weekend. Nog in Club-Genk had de thuisploeg geen strafschop mogen krijgen. "In een duel in het strafschopgebied tussen Dewaest en Openda is er contact tussen beide spelers. Openda gaat neer, maar de ref laat doorspelen. Na de VAR-tussenkomst wordt er een strafschop gegeven. Hier had de VAR niet hoeven tussen te komen, de scheidsrechter is in deze fase niet "clearly wrong"", aldus Verbist. Gerechtigheid geschiedde, want Hans Vanaken liet de 4-1 vanaf de stip liggen.

  Fout: penaltygoal van Osimhen was geldig

  Ook bij de strafschop van Osimhen in Beerschot Wilrijk-Charleroi (0-3) in Play-off 2A had de VAR niet mogen ingrijpen en mocht het doelpunt dus niet afgekeurd worden. "Osimhen trapt een strafschop waarbij het niet duidelijk is of de bal al dan niet achter de lijn geweest is. De assistent-scheidsrechter staat op de lijn en geeft doelpunt. Omdat er geen duidelijke beelden zijn die het tegendeel bewijzen, moet men hier de beslissing van de assistent-scheidsrechter steunen", oordeelt Verbist.

  VAR geeft Harbaoui correct rood

  Bij de elleboogstoot van Hamdi Harbaoui in de West-Vlaamse derby tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk kwam de videoref wel gepast tussen. De Gouden Stier kreeg rood en werd intussen voor vijf speeldagen geschorst.