• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  UCI schorst Koren (Giro) en Durasek (Californië) wegens Operatie Aderlass

  " "

  Kristjan Koren was een ploegmaat van Nibali in de Giro.

  Er komen steeds meer namen naar boven in het onderzoek naar Operatie Aderlass, de bloeddopingaffaire rond de Duitse dokter Mark Schmidt. De Sloveen Kristijan Koren (Bahrain-Merida) en de Kroaat Kristijan Durasek (UAE Emirates) zijn door de UCI voorlopig geschorst. Naar de oud-renners Alessandro Petacchi en Borut Bozic loopt ook een onderzoek.

  Koren gaat dus vanmiddag niet meer van start in de 5e rit van de Giro, waar hij als ploegmaat van kopman Vincenzo Nibali actief was. En Durasek mag aan de andere kant van de oceaan niet meer op de fiets stappen in Californië.

   

  In Operatie Aderlass is dokter Mark Schmidt de spin in het web. Die werd eind februari opgepakt in zijn kabinet in Erfurt. Hij zou een bloeddopingnetwerk opgezet hebben waarbij 21 atleten uit 8 landen en 5 sporten betrokken zijn.

   

  De UCI bevestigde vandaag dat ook tegen de Italiaanse ex-spurter Alessandro Petacchi en de Sloveense oud-renner Borut Bozic een onderzoek loopt. Eerstgenoemde, die in de Giro aanwezig is als analist, verwerpt alle beschuldigingen. "Ik heb Schmidt nooit gezien."

   

  Volgens de organiserende Giro-krant La Gazzetta dello Sport, die bronnen dicht bij het onderzoek citeert, zouden Koren (32) en Bozic (38) betrokken zijn bij feiten uit 2012-2013. De eerste reed toen voor Cannondale, de tweede voor Astana. Bozic is nu ploegleider van Koren bij Bahrain-Merida. De ploeg bevestigde het nieuws op haar website: "Wij hanteren een strikt nultolerantiebeleid en daarom zijn de 2 voorlopig geschorst."

   

  Voor Durasek (31), die al jaren bij het team van Giuseppe Saronni (Lampre, daarna UAE) zit, zou het om meer recente voorvallen gaan. Zijn belangrijkste succes was de Ronde van Turkije in 2015.

   

  Eerder raakte al bekend dat Stefan Denifl, Georg Preidler en Danilo Hondo zich door Schmidt lieten doperen.