• home
 • video
 • pas verschenen

  Georg Preidler geeft als tweede Oostenrijkse renner bloeddoping toe

  Georg Preidler, vorig jaar als ritwinnaar in de Ronde van Polen.

  In navolging van de Oostenrijker Stefan Denifl heeft ook zijn landgenoot Georg Preidler bekend bloeddoping te hebben gebruikt. Hij heeft meteen ontslag genomen bij Groupama-FDJ.

   De 28-jarige Preidler reed sinds vorig jaar voor de Franse ploeg Groupama-FDJ. Daarvoor kwam hij vijf seizoenen uit voor de huidige Sunweb-formatie van kopman Tom Dumoulin. Hij hielp de Nederlander in 2017 als knecht aan de eindzege in de Giro.     

   

  "Ik heb een fout gemaakt en wil eerlijk zijn", zegt Preidler vandaag in de Oostenrijkse kranten.

   

  "Het was de grootste fout van mijn leven. Alles wat ik kan zeggen, is dat ik niet meer kon leven met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik vals gespeeld heb. De laatste dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet meer eten en slapen." 

   

  Wanneer hij gebruik gemaakt heeft van de verboden bloedtransfusies is niet duidelijk. Preidler benadrukt wel dat bij hem alleen bloed afgenomen is en dat het nooit teruggebracht is in zijn lichaam. Vandaag maakte zijn team bekend dat Preidler zijn C4 heeft ingediend.   

  Koppen rollen

  Afgelopen week kwam de dopingzaak in Oostenrijk aan het rollen. Tijdens de WK noordse nummers in Seefeld werden vijf langlaufers opgepakt, onder wie twee Oostenrijkers. Eén van hen, Max Hauke, werd op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie.


  De politie deed tegelijkertijd in de Duitse stad Erfurt een inval. Daarbij werd de Duitse arts opgepakt die wordt beschouwd als spil in de zaak. Hij zou de apparatuur voor bloeddoping overgenomen hebben van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner, die in het verleden renners van de toenmalige Rabobank-ploeg hielp bij verboden praktijken.     


  Stefan Denifl gaf afgelopen weekend toe dat hij bloeddoping gebruikt heeft. De 31-jarige Oostenrijker, winnaar van een Vuelta-rit in 2017, zou dit seizoen in dienst van Greg Van Avermaet bij CCC gaan rijden, maar zijn contract werd eind 2018 "om persoonlijke redenen" ontbonden.