• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bekerwinst KV Mechelen gooit kalender overhoop: wat zijn de scenario's?

  KV Mechelen moet nog afwachten of het Europees mag spelen.

  De eindzege in de Beker van België levert KV Mechelen een ticket op voor de Europa League, maar het matchfixingonderzoek hangt nog als een donkere wolk boven de club. Als Mechelen schuldig wordt bevonden, dreigt chaos bij de verdeling van de Europese tickets.

  Bij de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) zitten ze mogelijk met de handen in het haar na de bekerzege van KV Mechelen, want nu dreigt de voetbalkalender in de soep te draaien. Als KV Mechelen wordt gestraft in het matchfixingonderzoek, zal de verkeerde ploeg de barragewedstrijd van play-offs hebben gespeeld.

   

  Momenteel heeft KV Mechelen een ticket voor de groepsfase van de Europa League in handen, maar bij een veroordeling in het fraudedossier speelt het onder andere zijn Europese licentie kwijt.

   

  In dat geval schuift het Europese ticket door naar de competitie, en moet niet de nummer 4 maar de nummer 5 de barragematch tegen de winnaar van Play-off II spelen. Die finale staat geprogrammeerd op 26 mei, terwijl de laatste zitting in het matchfixingdossier pas op 28 mei plaatsvindt. De uitspraak volgt zelfs nog later.

   

  Het is dus onduidelijk welke ploeg de play-off-finale moet afwerken: nummer 4 of nummer 5? Vooralsnog is die eer voor de nummer 4 - momenteel Standard - maar bij een veroordeling van KV Mechelen is de chaos compleet.

  Dit zijn de scenario's:

  KV Mechelen wordt veroordeeld

  • KV Mechelen speelt zijn Europese licentie kwijt.
  • Het Europese ticket voor de groepsfase van de Europa League schuift door naar de nummer 3 uit de competitie.
  • De nummer 5 speelt de barragewedstrijd tegen de winnaar van Play-off II.

   

  KV Mechelen wordt vrijgesproken:

  • KV Mechelen mag naar de groepsfase van de Europa League.
  • De nummer 4 speelt de barragewedstrijd tegen de winnaar van Play-off II.

   

  Het probleem is dat de uitspraak in het matchfixingonderzoek pas zal volgen na de barragewedstrijd voor het Europese ticket.