• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kabasele looft succes van Genk en laakt groeiend racisme

  " "

  Christian Kabasele speelde van 2014 tot 2016 bij Genk.

  Christian Kabasele, de Rode Duivel van Watford, was gisteren te gast in het voetbalpraatprogramma La Tribune op de RTBF. Hij kwam er met een positieve ("Het succes van Genk doet me plezier") en negatieve ("Het racisme in het voetbal wordt erger en erger") boodschap.

  Twee weken geleden hield de Engelse voetbalwereld een 24-urenstaking op sociale media tegen racisme na tal van incidenten. Kabasele klaagt het onrecht al langer aan. "Sinds ik in Engeland voetbal, is dit het seizoen met de meeste racistische incidenten, onder andere met Aubameyang, Sterling en Salah."

   

  "Ik heb de indruk dat het met de jaren erger wordt, dat is niet normaal. Het is een gevecht dat we proberen te winnen. Ook als de zaken in negatieve zin evolueren."

   

  "Op de sociaalnetwerksites kan je zeggen wat je wil zonder echte sanctie. Onlangs bekritiseerde ik een post en men antwoordde mij dat mijn reactie niet streng genoeg was en de regels van Instagram niet overschreed. Dat is bizar."

   

  "Ik denk niet dat er meer racisme in het voetbal is dan in de maatschappij. Alleen komt het meer in de media. Als men erover praat, geeft dat soms ideeën aan anderen."

   

  Kabasele pleit voor zwaardere straffen: "Als je ziet dat Montenegro 20.000 euro boete krijgt en een match achter gesloten deuren voor het racisme van hun fans tegenover de Engelse internationals vorige maand is dat belachelijk. Je moet veel verder gaan."

  "Dat Genk het zo goed doet, doet me plezier"

  Kabasele voetbalde van 2014 tot 2016 bij Genk, waarna hij naar Watford verkaste. Dat zijn ex-ploeg op kop staat in Play-off I doet de verdediger nog wel iets. "Ze daar zien staan, doet me plezier. Toen ik in Genk arriveerde, waren er heel wat veranderingen. Bij het bestuur en in de spelersgroep."

   

  "Chapeau aan Dimitri De Condé (technisch directeur, red) dat hij zo'n ploeg heeft gebouwd. Want Genk is het gewoon om elk jaar zijn beste spelers te verliezen. Onder wie ik", kon er een grapje af. "Neen, serieus: het is niet makkelijk om elke keer weer opnieuw te beginnen bouwen. Om spelers te zoeken die niemand kent en met hen competitief te zijn."

   

  "Toen ik vertrok, zei hij me bijvoorbeeld dat ik mocht gaan, omdat Omar Colley ging komen."

   

  "Ze verdienen het wat hen nu overkomt", besluit de international. "Ik vind het knap dat ze erin slagen om teams met meer budget, zoals Club en Anderlecht, te kloppen."