• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sterling ontvangt prijs voor voorbeeldfunctie tegen racisme

  Sterling kreeg de prijs uit handen van Gareth Southgate.

  Sterling kreeg de prijs uit handen van Gareth Southgate.

  Raheem Sterling heeft gisterenavond de Integrity and Impact Award gekregen. De Sport Industry Group overhandigde hem de prijs vanwege zijn inzet in de strijd tegen racisme.

  De 24-jarige Sterling liet zich de afgelopen maanden verschillende keren horen in het debat rond racisme en wordt daar nu voor in de bloemetjes gezet. Begin januari gaf hij onder meer kritiek op de manier waarop Britse kranten omgaan met zwarte voetballers. 

   

  Engeland werd de laatste tijd meerdere malen opgeschrikt door gevallen van racisme. Sterling zelf kreeg in de wedstrijd tegen Chelsea eind december racistische opmerkingen te verwerken. Arsenal-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang kreeg na een doelpunt tegen Tottenham een bananenschil naar het hoofd geslingerd en Danny Rose was tijdens een interland tegen Montenegro het mikpunt van oerwoudgeluiden.

   

  Vorige week vrijdag startte de Professional Footballers' Association (PFA) onder de naam #Enough een campagne tegen racisme in het voetbal. Spelers uit Engeland en Wales sloten 24 uur hun sociale media af uit solidariteit met slachtoffers van racisme. De tweede stap werd gisteren op gang getrapt. De PFA zal daarbij getuigenissen van voetballers verzamelen en voorleggen aan de regering.

   

  Sterling kreeg de award uit de handen van Engeland-manager Gareth Southgate. "Raheems acties hebben een enorme impact op de Britse maatschappij gehad." Sterling zelf hoopt dat hij een voorbeeld kan zijn voor jonge voetballers: "Wanneer de volgende generatie eraan komt, moeten er voorbeelden gesteld worden. Het enige wat ik wou doen, was spreken over mijn persoonlijke ervaringen en die delen met mijn Instagram-volgers. Dat het zo'n impact zou hebben, had ik niet verwacht."

  De Instagrampost waarin Sterling de media bekritiseerde:

  Sterling reageerde nog via Twitter: