• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Topfavoriet Alaphilippe: "Gebrek aan frisheid, logisch toch"

  " "

  Julian Alaphilippe is 16e op 1,5 minuut van Jakob Fuglsang.

  Met Jakob Fuglsang won die ene topfavoriet Luik-Bastenaken-Luik, met Julian Alaphilippe moest die andere topfavoriet afhaken op La Roche-aux-Faucons. "Een gebrek aan frisheid" na al een lang seizoen noemde de Fransman het. Alejandro Valverde gaf dan weer snel op met een blessure.

  Alaphilippe was zo eerlijk om toe te geven dat Luik voor hem de koers te veel was van zijn uitzonderlijke voorjaar. De Fransman van Deceuninck-Quick Step finishte als 16e op 1,5 minuut van Fuglsang. "Ik wist dat ik frisheid miste. Ik rijd al sinds eind januari in Argentinië. Het is dus logisch dat ik moe ben."

   

  "Maar mijn aanpak was niet slecht, denk ik", troostte Alaphilippe zichzelf. "Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Waalse Pijl. Wie had meer durven te dromen? Ik heb eerlijk gezegd geen enkele spijt. Ik heb gewonnen wat ik wou met uitzondering van Luik-Bastenaken-Luik."

   

  Alaphilippe kon in Luik niet hetzelfde presteren als in de Amstel (4e) en in Hoei (1e). De vermoeidheid, maar ook de weersomstandigheden en de onfeilbare tactiek van Astana speelden hun rol. "Astana reed de perfecte koers en Jakob is een heel mooie winnaar. Dat heb ik hem ook gezegd. Dit seizoen was hij mijn beste vijand."

   

  Voor Alaphilippe komt er nu een periode van verdiende rust aan: "Die pauze is welkom. Daarna komt de zomer. En ik kan je verzekeren dat ik nog heel gemotiveerd ben. Ik bereid me voor op de Tour met de Dauphiné. Mijn fans verwachten me daar en ik wil die niet ontgoochelen."

  Valverde: "Donderdag gevallen op training, blessure aan schaambeen"

  Alejandro Valverde, al 4 keer de beste in Luik, werd ook nu tot de outsiders gerekend. Maar de wereldkampioen van Movistar stapte op 100 kilometer van de finish al uit de koers. Valverde kampt met fysiek leed, nadat hij donderdag op training gevallen was.

   

  "Ik heb last van mijn heiligbeen", legde Valderde op de website van Movistar uit. "We beslisten te starten, maar het ging niet beter."

   

  Het was nog maar de 2e keer dat Valverde de koers niet uitreed: in 2012 werd hij samen met meerdere renners gediskwalificeerd omdat hij een zone voor motoren had gebruikt. Behalve bij zijn eerste deelname in 2005, toen hij 33e werd, eindigde de Spanjaard altijd in de top 20. Hij won La Doyenne in 2006, 2008, 2015 en 2017.