• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kan Club leider Genk nog bijbenen? "Bij Club dachten ze al dat ze kampioen waren"

  Club liet maandag tegen Antwerp opnieuw punten liggen.

  In Play-off I staat speeldag 6 voor de deur. Club Brugge staat zes punten in het krijt op leider Racing Genk. Kan het nog voor Club? Eddy Snelders geeft zijn visie: "Mathematisch is nog alles mogelijk voor Club Brugge, maar dan moeten ze simpelweg veel beter beginnen te spelen."

  "Er was een soort berusting in Club geslopen"

  Na een furieuze start van Club en het Genkse verlies tegen Antwerp was de achterstand van de Bruggelingen na twee speeldagen in Play-Off I verkleind tot een punt. Een Brugse vormdip later liggen de Limburgers opnieuw op koers voor een vierde landstitel. Een totale ommekeer.

   

  "Iedereen verwachtte dat Genk na het afscheid van Pozuelo een probleem zou hebben, maar dat probleem bleek veel minder groot dan aanvankelijk gevreesd. Anderzijds was Club heel sterk in de eerste drie wedstrijden. We dachten dat ze de achterstand op Genk wel zouden dichtfietsen. Maar dan kwamen die twee uitwedstrijden. Die zijn toch vrij dramatisch verlopen.”

   

  Club Brugge lijkt zo helemaal terug naar af. “Die tijdelijke heropleving was blijkbaar geen garantie dat het definitief in orde zou komen. Club moet zich opnieuw bezinnen. Hun sterke punten waren volledig verdwenen de laatste 2 wedstrijden”, zegt Snelders.

   

  “Er was een soort berusting, een soort tevredenheid in de ploeg geslopen bij Brugge. De commentaren waren lyrisch na de eerste drie wedstrijden, want het spel was heel goed met vooral flanken die nagenoeg onstuitbaar waren. En net die flanken waren in de wedstrijden tegen Genk en Antwerp zowat onbestaande. Dat ligt inderdaad aan een gebrek aan grinta, daar heeft Leko alleszins gelijk in.”

   

  Naast het gebrek aan grinta wijst Snelders nog een ander pobleem aan. “De tegenstanders van Club hebben die laatste twee uitwedstrijden een manier gevonden om Vanaken het voetballen te beletten. En we weten allemaal dat Brugge met of zonder een goed draaiende Vanaken een wereld van verschil is. Dat heeft de laatste twee speeldagen toch zo zijn gevolgen gehad voor de rest van de ploeg.”

  "Een non-match tegen Genk"

  Was de onderlinge wedstrijd op speeldag 4 een keerpunt voor beide clubs? “Vooral voor Club, in de negatieve zin dan. Genk had zich, ondanks het geval Malinovski, erg goed voorbereid op die wedstrijd. Ze zijn altijd heel goed met de voeten op de grond gebleven, ook na die nederlaag tegen Antwerp. Bij Club daarentegen dreven ze precies op een wolk na hun knallende start."

   

  "Ik had de indruk dat bij Club enkele spelers al dachten dat ze kampioen waren. Dat leidde tot een absolute non-match tegen Genk, dat Brugge constant hoog vastzette waardoor zij voetballend geen oplossing konden vinden. Ook op Antwerp was datzelfde probleem bij Club nog steeds zichtbaar.”

  Geeft Genk het nog uit handen?

  Na de perikelen rond het vertrek van aanvoerder Pozuelo en de heisa rond de rode kaart van Malinovski leek Genk gedestabiliseerd. Desondanks hielden de jongens van Philippe Clement het hoofd boven water en sloegen ze terug met de 3-1-winst tegen Club.

   

  “Ik had niet meer verwacht dat Genk nog zo de rug zou kunnen rechten”, vertelt Eddy Snelders. “Genk werd bij de start van de play-offs toch wat in vraag gesteld – ook door mezelf – omdat het gewoon niet lekker liep tijdens de laatste wedstrijden van de reguliere competitie."

   

  "Vooral bij het vertrek van Pozuelo vroegen we ons af hoe ze dat zouden oplossen. Maar op het middenveld hebben ze dat heel goed opgevangen. Vooral Bryan Heynen, hét loopwonder van Play-off 1, die de ploeg mee doorheen de moeilijke momenten heeft gesleurd.”

   

  “Genk is titelfavoriet, dé te kloppen ploeg. Uiteraard is mathematisch nog alles mogelijk voor Club Brugge, maar dan moeten ze simpelweg veel beter beginnen te spelen. Als we het logisch en objectief bekijken, dan zijn de kansen voor de andere ploegen op een resultaat tegen Genk erg beperkt geworden.”

  Als we het logisch en objectief bekijken, dan zijn de kansen voor de andere ploegen op een resultaat tegen Genk erg beperkt geworden.

  Eddy Snelders

  "Onderling duel wordt misschien al overbodig"

  Op speeldag 8 staat het duel tussen Club en Genk geprogrammeerd. Wordt daar de titelstrijd beslecht?

   

  “Als Genk niet uitschuift in de komende twee wedstrijden, dan zal dat onderlinge duel in Brugge misschien al wel overbodig zijn. Zij hebben het in eigen handen."

   

  "Heel Club zal hopen op onverwacht Genks puntenverlies. Alleen in dat geval zal die onderlinge partij nog van belang zijn."