• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Was het nu strafschop of niet? Scheidsrechtersbaas is duidelijk: "Ja"

  Club Brugge had een strafschop moeten krijgen voor deze fout.

  Na het scoreloos gelijkspel tussen Antwerp en Club Brugge brak een discussie los rond de charge van Jelle Van Damme op Loïs Openda. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist geeft nu toe dat de videoscheidsrechter had moeten tussenkomen voor een strafschop.

  Club Brugge raakte op de Bosuil niet voorbij Antwerp en zag competitieleider Genk zo uitlopen. Maar de match had helemaal anders kunnen verlopen als de bal vroeg op de stip was gegaan voor een fout van Van Damme op Openda.

   

  Trainer Ivan Leko voelde zich na de wedstrijd dan ook "een beetje dom". "Het was 200% penalty...? Waarom is de VAR niet gaan kijken? 0-0 of 0-1, dat is super belangrijk."

   

  En zijn ontgoocheling is niet onterecht, want scheidsrechtersbaas Johan Verbist geeft na een analyse van de fase toe dat de VAR had moeten ingrijpen voor een strafschop.

   

  "Na een verre pass schermt Van Damme de bal af voor zijn doelman", schrijft hij op de website van de KBVB. "Openda van Club Brugge komt aangelopen in een poging om alsnog de bal te spelen. Van Damme vangt Openda op foutieve wijze op door zijn been uit te steken. De scheidsrechter laat voortspelen. De VAR had hier moeten tussenkomen voor een strafschop."

  Bekijk de bewuste fase hier nog eens:

  De Ideale Wereld heeft er een eigen verklaring voor: