• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Breggen: "5 op een rij in Waalse Pijl mag, maar het het hoeft niet"

  Anna van der Breggen

  Een vertrouwd beeld: Anna van der Breggen juicht op de Muur van Hoei.

  Anna van der Breggen kan straks het record van Marianne Vos en Alejandro Valverde evenaren in de Waalse Pijl. "De Muur van Hoei ligt me, al is het niet mijn favoriete koers", vertelt de wereldkampioene die voor 5 op een rij gaat.

  "Houd de Tipp-ex toch maar achter de hand"

  De Waalse Pijl voor vrouwen vormt de laatste jaar de speeltuin van Anna van der Breggen. 4 keer op een rij kwam ze al als eerste boven op de Muur van Hoei.

   

  "Je mag me ook dit jaar opschrijven. Al heb je daarna misschien Tipp-ex nodig", lacht de sterke Nederlandse in gesprek met Sporza. "5 op een rij zou een mooie statistiek zijn, maar het hoeft niet per se. Al was dat vorig jaar ook al het geval."

   

  Toch staat de Waalse Pijl niet in haar lijstje lievelingskoersen. "Neen, omdat de wedstrijd vaak gesloten blijft. Iedereen weet dat het zwaartepunt in de slotkilometers ligt. Daardoor koerst iedereen behoudend."

   

  "Koersen vanaf kilometer 40 vind ik veel mooier om te doen. Niet dat ik me verveel, maar het gaat er gewoon anders aan toe."

   

  Het zal haar worst wezen als ze woensdag opnieuw wint. Met 5 zeges evenaart Van der Breggen het record van Marianne Vos en Alejandro Valverde. "Dat zou ik een eer vinden", reageert de 29-jarige Nederlandse. "Het zijn allebei heel complete renners."

  Niet dat ik me verveel, maar de Waalse Pijl blijft erg gesloten. Koersen vanaf kilometer 40 vind ik veel mooier.

  Anna van der Breggen

  Reportage Anna van der Breggen:

  "Vergelijk me niet met Mathieu"

  Zondag verliep niet naar wens. In de Amstel Gold Race moest Anna an der Breggen lossen op de Cauberg. De wereldkampioene finishte als 13e, op meer dan een minuut van winnares Niewiadoma.


  "Ik heb een tactische fout gemaakt. In de laatste ronde was ik niet mee en daarom heb ik  beslist om het gat dicht te rijden. Op die manier trokken we de kaart van Annika Langvad in onze ploeg", legt de wereldkampioene uit. "Mijn wedstrijd was al afgelopen voor de Cauberg. Toen ontplofte ik."

   

  Van der Breggen heeft ook met veel ontzag naar de ontknoping bij de mannen gekeken. "Historisch", noemt ze de zege van Van der Poel. "Iedereen die ook maar een beetje van  wielrennen houdt, smult ervan. Ik vond het een fantastische overwinning van Mathieu."

   

  Eén ding hebben Van der Breggen en Van der Poel gemeen: ze combineren graag verschillende disciplines in de wielersport. Begin dit seizoen won ze de loodzware mountainbikewedstrijd Cape Epic.

   

  "Wegwielrennen vind ik onwijs gaaf, maar andere prikkels vind ik ook mooi. Al doe ik in het mountainbiken nog niet mee voor het podium in de Wereldbekers. Daarom kan je me niet vergelijken met Mathieu, je kan simpelweg niemand vergelijken met Mathieu", besluit Van der Breggen.

  Uitgebreid interview Anna van der Breggen:

  Recordzeges Waalse Pijl vrouwen:

  5x: Marianne Vos (Ned): 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013

  4x: Anna van der Breggen (Ned): 2015, 2016, 2017 en 2018

  3x: Nicole Cooke (GBr): 2003, 2005 en 2006

  3x: Fabiana Luperini (Ita): 1998, 2001 en 2002