• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Opbod tussen veldritorganisatoren voor Mathieu? "Het wordt een duur jaar"

  Mathieu van der Poel.

  Mathieu van der Poel won afgelopen winter 32 crossen.

  Mathieu van der Poel verbaasde de voorbije weken vriend en vijand tijdens de voorjaarsklassiekers op het veld, maar hoe reageert het veldritwereldje op zijn successen en meer bepaald de veldritorganisatoren? Wat zal de mogelijke weerslag zijn? Sporza legde zijn oor te luister. 

  Monu: "Enorme promotie voor het veldrijden"

  "Ik denk dat mensen die tot nu toe niet naar de veldritten kwamen, komende winter toch zullen afzakken om dat fenomeen eens aan het werk te zien", oordeelt Koen Monu, organisator van de crossen in onder meer Mol en Zolder. "Mathieu maakt enorme promotie voor de veldritsport."

   

  Mathieu van der Poel domineerde het volledige veldritseizoen, dat volgens liefhebbers en volgers toch behoorlijk saai was. "Ik denk dat mensen nu ook zullen begrijpen dat het logisch is dat zulke sportmannen winnen."

   

  "Soms is het ook mooi om iemand te zien winnen die er echt voor gaat. En dan weet je inderdaad op voorhand dat het misschien wel Mathieu zal zijn."

  "Familie Van der Poel laat zich niet beïnvloeden door enveloppe met geld"

  Van der Poel won afgelopen seizoen liefst 32 op 34 crossen. Zal hij na zijn triomftocht dit voorjaar komende winter nog zo'n druk programma afhaspelen? En dreigt er dan geen opbod tussen de organisatoren te komen? Zal er een strijd losbarsten om hem te strikken?

   

  Koen Monu: "Ik denk dat het heel moeilijk is om zoiets uit te halen bij de familie Van der Poel. Zij hebben een heel duidelijke planning. Er mag bij manier van spreken iemand het dubbele bieden, ze zullen er niet in meegaan. Ze zullen voor het sportieve kiezen."

   

  "Natuurlijk zal Mathieu enkele wedstrijden moeten skippen, maar dat zullen de organisatoren respecteren. Iemand met het talent van Mathieu kun je moeilijk dwingen door geld te geven. Dat werkt niet. Ik ken de familie redelijk goed en dat zijn geen mensen die zich laten beïnvloeden door een enveloppe met geld."


  Zal Mathieu van der Poel nog wel voluit gaan in de drie klassementen? "Afgelopen seizoen heeft hij de Superprestige volledig gedaan en de andere klassementen maar deels. Dat wijst er ook op dat de groep rond Mathieu prioriteiten durft te stellen."

  Iemand met het talent van Mathieu kun je moeilijk dwingen door geld te geven. Dat werkt niet. Ik ken de familie redelijk goed en dat zijn geen mensen die zich laten beïnvloeden door een enveloppe met geld.

  Koen Monu

  Vanneste: "Het wordt een duur jaar"

  Hoe kijkt Kurt Vanneste, organisator van de Superprestige-crossen, naar de prestaties van Mathieu van der Poel? "Het is zeker positief dat hij veel crossen gereden heeft en dan zo'n voorjaar rijdt. We hopen dat hij komend seizoen ook de crossen van dit jaar zal meenemen."

   

  "Het is nog afwachten of hij meer volk naar de cross zal kunnen lokken. Hij zal wel een jong publiek naar de cross terugbrengen en hij zal ook jongeren een duwtje geven om het eventueel ook te proberen in het veld."

   

  "Waarom? Door de manier waarop hij zijn sport in de verf zet en met iedereen omgaat. Hij benadert sponsors en gewone toeschouwers op gelijke voet. Daardoor zal hij zeker en vast populair worden en blijven."

   

  Zullen de organisatoren onderling vechten voor de handtekening van Van der Poel? "Ik denk het wel. Jammer genoeg zijn er veel crossen bijgekomen die internationaal niet veel betekenen, maar zij wapenen zich wel met toppers aan de start. Het zal een duur jaar worden."

  Jammer genoeg zijn er veel crossen bijgekomen die internationaal niet veel betekenen, maar zij wapenen zich wel met toppers aan de start. Het zal een duur jaar worden.

  Kurt Vanneste

  "Hij is nog altijd een Nederlander"

  Er is bovendien nog een extra factor waar rekening mee moet worden gehouden: Mathieu van der Poel mikt met zijn mountainbike op goud op de Spelen van Tokio in 2020.

   

  Kurt Vanneste: "Hij zal dan misschien iets minder crossen en keuzes maken. Ik verwacht dat hij crossen zal uitpikken. We moeten ons allemaal bewust zijn van de unieke kans die hij op de Spelen krijgt en dat moeten we zeker respecteren."

   

  Zal hij extra volk naar de cross lokken? "Dat moeten we afwachten. Mathieu spreekt iedereen aan en elke Belg heeft enorm veel sympathie voor hem, maar hij is nog altijd een Nederlander."

   

  "Het is een van ons, maar de mensen hebben graag een duel. En dan is het nog altijd Nederland-België. Op de cross voel je dat nog altijd een beetje."