• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Coucke slaat terug: "Je wil niet weten hoeveel leugens in interview Vanhaezebrouck zaten"

  Marc Coucke.

  Marc Coucke in Van Gils en gasten.

  0 / 0

  Het huwelijk tussen Anderlecht en Marc Coucke (54) kent een bewogen eerste jaar. De geviseerde voorzitter van RSCA zakte naar Van Gils en Gasten af om een woordje uitleg te geven over het rotseizoen van zijn club. Coucke was scherp voor ex-coach Hein Vanhaezebrouck, die op zijn beurt een tijd geleden al had uitgehaald naar Coucke. 

  "Ex-coach gaf een verschrikkelijk interview"

  Enkele weken geleden barstte de bom helemaal bij Anderlecht. De supporters konden het bijzonder povere spel van hun club niet meer aanzien, protesteerden aan de poorten van het stadion na de nederlaag tegen Antwerp en lieten de match op Standard stilleggen. Voorzitter Marc Coucke, op dat moment met vakantie in Vietnam, was mee de gebeten hond.

   

  "De vakantie was super en dan gebeuren er een aantal zaken. De mensen van het hotel in Vietnam hadden een groot scherm geregeld. Het was half twee 's nachts", vertelt Coucke over de match tegen Standard. "Ik zat te kijken en dacht: waar is het misgelopen?"

   

  "Ik snap dat de supporters hun fierheid kwijt zijn. Anderlecht is hun leven en voor hen doen we het. Ze hebben heel veel geduld gehad. Maar dan heeft een ex-coach een verschrikkelijk interview gegeven, volledig georkestreerd van woord tot woord, ongelofelijk. Of het een wraakoefening was? Dat laat ik volledig in het midden."

   

  Coucke spreekt de naam van ex-T1 Hein Vanhaezebrouck niet uit. "Het was zo erg, want eigenlijk was zijn boodschap: deze club wordt ongelofelijk slecht gerund. Hij maakte zelfs de vergelijking met FC De Kampioenen en ik was de Balthasar Boma van Anderlecht."

   

  "Toen we dat hoorden, hebben we beslist om er niet op te reageren. Maar je wil echt niet weten hoeveel leugens in die interviews zaten. We wilden als waardige club niet reageren. Maar wat we onderschat hadden, is dat al die fans toen dachten: de voorzitter moeit zich met alles, hij doet dat slecht..."

   

  "Mijn voorstel toen voor de communicatiedienst was: we zullen één per één op alle punten zeggen: dit zegt hij (Hein Vanhaezebrouck, red) en zo zit het. Ze (de communicatiedienst, red) hebben gezegd dat het zou overwaaien, maar bij de volgende match zag je een groot spandoek: we are Anderlecht, not FC De Kampioenen. Dan weet je: de fans denken dat nu echt. Maar iedereen ligt er van wakker, inclusief ikzelf. Toen ze zongen dat ze voetbal willen zien, had ik zin om mee te zingen."

  Het bewuste interview met Hein Vanhaezebrouck:

  Dure Sanneh? "Please, kijk naar die andere namen"

  Heeft Coucke dan zelf geen boter op het hoofd? In hoeverre is hij mee verantwoordelijk voor het slechte transferbeleid? "Of ik niets verkeerd gedaan heb? Toch wel. Je bent altijd de hoofdverantwoordelijke", zegt de voorzitter.

   

  In Van Gils en Gasten werd Bubacarr Sanneh aangehaald. De verdediger werd voor 8 miljoen euro aangetrokken, maar draaide tot dusver uit op een flinke ontgoocheling. Coucke verdedigde zijn peperdure aankoop en deelde in zijn betoog opnieuw een sneer uit naar Hein Vanhaezebrouck.

   

  "We hadden absoluut een extra centrale verdediger nodig en de scouting kwam met vijf namen. Wie beslist vanzelfsprekend? De coach. Hij zei: die twee wil ik, no way voor die drie anderen. Die twee, dat waren een verdediger uit de Franse tweede klasse die 12 miljoen kostte en Sanneh, die ook 12 miljoen kostte. Dat waren de twee keuzes van de trainer."

   

  Coucke beweert dat hij "wel 50 keer" gevraagd heeft aan zijn T1 om de andere opties te overwegen. "Bij die drie anderen zit er nu eentje die in de Franse eerste klasse elke match speelt en de helft van de wedstrijden man van de match is. Verschrikkelijk."

   

  "De coach zei op een bepaald moment dat de prijs van Sanneh misschien wat duur aan het worden was. Dat vinden wij ook, maar kijk naar die andere namen, alstublieft. Op de voorlaatste dag van de transferperiode zakte de prijs naar 8 miljoen euro. Dan zit je daar en zeg je: coach, please, andere namen. Neen, neen, het is deze speler of de andere."

   

  "Maar ik wou niet voor de supporters beginnen zonder goeie centrale verdediger en dan zeg je oké. Is dat dan mijn fout? Mocht ik herbeginnen, ik zou het nooit doen. Het is normaal dat de coach per se een van die twee wilde. Hij heeft altijd beslissingsrecht. En nadien moet je de zwarte piet niet doorschuiven."

  Sanneh kon nog geen potten breken bij Anderlecht.

  "Volgend jaar beginnen we weer met nul punten"

  Het verleden kan Coucke niet meer veranderen, maar hoe zal hij het heden en de toekomst aanpakken? "Ik heb de volledige sportieve directie vervangen met Verschueren, Arnesen en Zetterberg. Zij zullen met de scouting de transfers doen voor volgend seizoen."

   

  "Of er voor mijn komst sprake van wanbeleid was? Het antwoord is ten dele ja, maar ik mag wat er nu gebeurt daar niet op steken. Als we vorige zomer en deels afgelopen winter betere transfers hadden gedaan, dan zouden we een betere ploeg gehad hebben. We hadden er meer van kunnen maken."

   

  Wanneer zal Anderlecht weer kampioen worden, zo luidde de slotvraag? "Zo snel mogelijk. Volgend jaar beginnen we weer met nul punten. Er is werk aan de winkel. En als het jaren duurt, duurt het jaren."

   

  "We kunnen alleen maar garanderen dat we ons best zullen doen. Vanaf dag één hebben we de kaart van de jeugd getrokken. De jeugd zal er maar geraken als we hen omringen met absolute toppers en die hebben we nog niet gevonden."

  Bekijk het gesprek met Marc Coucke: