• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Gilbert koos niet voor het grote geld, wel om zijn erelijst uit te breiden"

  Gilbert kuste gisteren zijn eerste kassei.

  Gilbert kuste gisteren zijn eerste kassei.

  De kasseiklassiekers zijn achter de rug. Tijd voor José De Cauwer om de Belgen te evalueren. "Bij Stuyven is het een mentale kwestie. Lampaert heeft een goede beurt gemaakt, maar betaalt de tol van het succes van Deceuninck-Quick Step", zegt De Cauwer.

  "Als nationale ploeg in klassiekers waren we veruit de beste"

  De Belgen moesten wachten tot Parijs-Roubaix op de honingzoete smaak van een overwinning in de kasseiklassiekers. "We hebben veel goede Belgen, maar win maar eens een koers", zegt José De Cauwer.

   

  "Als we als nationale ploeg klassiekers zouden mogen rijden, dan waren we veruit de beste. Dat bleek ook gisteren, toen we in de kopgroep van 6 vier Belgen mee hadden. Maar afwerken is heel moeilijk."

   

  "In het verleden hebben we daar Tom Boonen, Johan Museeuw, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx en nog een pak anderen voor gehad. De laatste jaren hebben we minder die pure afwerkers. Gilbert was een afwerker, maar dat leek hij wat minder te zijn de laatste jaren. Maar Gilbert is dan zo’n killer. Als je hem een kans geeft, dan maakt hij het af."

   

  "Voor een heel pak van die aankomende talenten en talenten die op hun retour zijn, is het heel moeilijk om een killer te worden."

   

  "Stuyven leek enkele jaren geleden op weg om een killer te worden. En Vanmarcke heeft gisteren pech gehad. Maar zo is er altijd wel iets waardoor ze niet winnen. En dan zijn er van die renners zoals Philippe Gilbert die dan altijd om die problemen heen fietsen en het afmaken." 

  Over Gilbert: "Hij maakt de juiste keuzes in zijn carrière"

  Op zijn 36e toonde Gilbert gisteren dat hij nog altijd grote vissen kan binnenhalen. "Gilbert is op weg naar een heel fantastische carrière", zegt De Cauwer. "En hij heeft het op zijn eigen manier gedaan, op zijn Ardennees."

   

  "Vooral de laatste jaren heeft Gilbert niet meteen gekozen voor het grote geld, maar wel om zoveel mogelijk te winnen binnen het team van Deceuninck-Quick Step. Daar wou hij zijn erelijst proberen uit te breiden en dat lukt hem."

   

  "Gilbert heeft nooit gezegd dat hij zou stoppen op zijn 30e, zoals veel van zijn
  voorgangers wel deden. Hij blijft razend ambitieus. Bovendien maakt Gilbert ook de juiste keuzes in zijn carrière."

  Over Lampaert: "Hij kon niet winnen, maar was er wel telkens in de finale"

  Gilberts ploegmaat Lampaert stond gisteren mee op het podium in Roubaix. "In de finale bewees Gilbert dat hij de sterkste was van de kopgroep. En Gilbert maakt het af. En iemand die het afmaakt, mag je nooit met de vinger wijzen."

   

  "Een grote proficiat aan Gilbert. Ook proficiat aan Lampaert, maar Lampaert is geen Gilbert. Lampaert heeft dit voorjaar zeker een goede beurt gemaakt. Het moest het jaar van de bevestiging worden na zijn Belgische titel."

   

  "Lefevere heeft Lampaert wat geprikkeld door te zeggen dat hij Lampaert betaalt als een kampioen en dat hij ook eens mag beginnen te rijden als een kampioen. Dat is niet altijd gemakkelijk binnen zo’n ploeg. Want dan rijden er in de finale renners weg zoals Stybar en Jungels."

   

  "Lampaert betaalt een beetje de tol van het succes van Deceuninck-Quick Step. Hij heeft dit jaar nog niet kunnen afwerken, maar hij was wel telkens mee in de finale." 

  De Cauwer over:

  • Wout van Aert: "Dit jaar heeft Van Aert meer gedaan dan bevestigen. Van mij krijgt Van Aert een dikke 8 op 10. Of Wout van Aert een killer wordt? Op dit moment zou ik "ja" zeggen. Alhoewel het soms ook wel eens misgaat. Maar we moeten Wout zeker nog veel krediet geven. Wat hij gisteren heeft laten zien, belooft het beste."
   
  • Oliver Naesen: "Zijn voorjaar is absoluut geslaagd. Alleen de laatste
   wedstrijden waren wat minder. In Harelbeke kwam hij zichzelf en Van Avermaet
   wat tegen op Tiegemberg. In de Ronde was hij een tikkeltje minder. Gisteren was
   hij goed, maar het was onbegrijpelijk dat hij net als Greg niet mee was. Naesen
   zat een hele dag vooraan. En bij het beslissende moment zat hij achteraan. Als
   er een groep wegrijdt met Sagan, Gilbert, Vanmarcke en Lampaert, dan moet je
   Naesen zijnde altijd mee zijn."

   

  • Greg Van Avermaet: "Ik denk dat Van Avermaet te veel tijd en energie heeft moeten steken in zijn nieuwe ploeg. En op dat moment zelf besef je dat niet. Greg werd meegesleurd in het verhaal van een nieuwe ploeg. Hij was heel gretig, misschien een tikkeltje te gretig."

    

  • Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot: "Ze kregen af te rekenen met veel pech. Vanmarcke was emotioneel na de finish. En hoe het met Benoot zou uitgedraaid zijn zonder die val, weten we niet. Hij had nog geen trap te veel gegeven. In de Amstel Gold Race, een mooie koers voor hem, zal hij daardoor niet kunnen starten. Dat is brute pech. En zo gaat een deel van je carrière voorbij. Het is heel jammer voor Benoot en Vanmarcke dat de pech hen altijd te beurt valt."

    

  • Jasper Stuyven: "Ik heb geen verklaring voor zijn tegenvallend voorjaar. Hij heeft zich laten begeleiden door een psycholoog en een mental coach. Maar het is er niet uitgekomen. Ik denk dat Jasper er even de stekker moet uittrekken en moet resetten. Misschien heeft hij te veel gewild en was hij te gretig. Ik denk dat het een mentale kwestie is."

   

  Bekijk hier het volledige interview met José De Cauwer: