• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert en Van Avermaet: "Moesten passen toen Bettiol op de Kwaremont ging"

  We kregen een vreemde 103e editie van de Ronde van Vlaanderen geserveerd, maar de "verliezers" legden zich achteraf wel neer bij de indrukwekkende inspanning van winnaar Bettiol.

  Van Aert (14e): "Sterkste vertrok op het juiste moment"

  Wout van Aert was een van de Belgen die op voorhand het vaakst werd getipt, maar uiteindelijk kon hij zijn stempel niet drukken op het koersverhaal. "Er zat niet meer in vandaag", was hij achteraf doodeerlijk.

   

  "De laatste passage over de Kwaremont zat ik op mijn limiet. Dat was net toen Bettiol vertrok. Ook op de Paterberg zakte ik erdoor. Bij de achtervolgers was er geen organisatie. De sterkste is uiteindelijk op het juiste moment vertrokken."

  Van Avermaet (10e): "Bettiol was vorig jaar beetje lui"

  Greg Van Avermaet zag opnieuw een kans om zijn favoriete wedstrijd te winnen in rook opgaan. Toch gaf ook hij toe dat hij op zijn waarde is geklopt vandaag. "Bettiol ging op het goeie moment. Ik moest toen mijn eigen tempo rijden. Ik kon hem zeker niet volgen."

   

  "Ik had gehoopt op de Paterberg nog met een klein groepje weg te kunnen rijden. Dan hadden we misschien nog naar voren kunnen geraken. Maar met zo'n grote groep was het heel moeilijk."

   

  Van Avermaet was vorig jaar nog ploegmaat van winnaar Bettiol. "Ik ken hem wel een beetje. Hij was een groot talent, maar ook een beetje lui. Vorig jaar stond hij dan ook te dik. Nu heeft hij misschien die klik gemaakt en doet hij er eindelijk wel alles voor."

  Lampaert (17e): "Waren wij niet goed? Dat vond ik niet"

  Deceuninck-Quick Step leek minder dominant dan in de voorbije voorjaarskoersen, al was Yves Lampaert het daar niet mee eens. "Ik denk dat je je verkijkt op Stybar, die inderdaad een mindere dag had. Maar die is al een heel seizoen op een hoog niveau aan het rijden. Het is niet simpel om dat vol te houden."

   

  "Ik denk dat we als ploeg toch goed gereden hebben. We zaten nooit in de verdediging. Andere ploegen keken misschien te veel naar ons op het einde. Zelf was ik zeker op niveau. Ik zat overal waar ik moest zitten, moest nergens lossen. Alleen van mijn sprint was ik minder tevreden."

   

  "Met Asgreen hebben we hier ook de nummer 2. Dat is een enorm talent. En dan te zeggen dat die jonge vorig jaar bijna geen contract had. Alleen omdat we zoveel geblesseerden hadden, heeft Patrick (Lefevere) hem nog een contract gegeven."

  Benoot (9e): "Trots op manier waarop we koersten"

  Tiesj Benoot finishte voor de 3e keer in de Ronde van Vlaanderen en voor de 3e keer eindigde hij in de top 10. "We hebben een goeie koers gereden met de ploeg (Lotto-Soudal). We hebben ons laten zien en mogen trots zijn. Er zat helaas geen beter resultaat in."

   

  "Er werd hard gekoerst, maar toch zaten we steeds met een grote groep. En ook voor mij is het een verrassende winnaar. Hij is een toprenner, maar was bij BMC wat weggedeemsterd. Alhoewel, in de slottijdrit van de Tirreno eindigde hij 2e op 3 seconden van Campenaerts. Als hij een goeie dag heeft, is hij echt heel goed. Chapeau, want we hebben niet getaffeld achter hem."

  Stuyven (19e): "Voor het eerst dit jaar een goed gevoel"

  Jasper Stuyven was de eerste renner van Trek-Segafredo aan de aankomst in Oudenaarde, weliswaar pas op de 19e plaats. "Op de beklimmingen kwam ik vandaag tekort. Ik heb geprobeerd om dan maar te anticiperen, maar zonder succes. Op de Oude Kwaremont moest ik er als laatste af."

   

  "Ik ben wel tevreden dat ik voor het eerst dit jaar een heel goed gevoel had. Dat neem ik mee naar volgende week (voor Parijs-Roubaix)."

  Vanmarcke (25e): "Zou beter niet meer trainen"

  Sep Vanmarcke zal nooit gedacht hebben dat hij vanavond champagne zou kunnen drinken, al was het dan voor de zege van zijn ploegmaat Bettiol. "Ik ben heel verrast en blij over mijn eigen prestatie. Ik had eigenlijk maar verwacht zo'n 5 uurtjes mee te kunnen rijden."

   

  "Maar hoe harder de koers werd, hoe minder ik mijn knie voelde. Ik zou eigenlijk beter niet meer trainen", grapt hij. "Ik zag daar een frituur, daar ga ik meteen naartoe."

   

  "Toen ik op de Kwaremont nog vooraan zat, dacht ik: hier ga ik van profiteren. Maar ik voelde op de klimmetjes dat ik niet genoeg kracht op mijn knie kon zetten om met de besten mee te kunnen. Ik moest alles met rechts duwen. Maar uiteindelijk ben ik toch nog een hulp kunnen zijn voor Bettiol en Langeveld."

  Naesen (7e): "Een hele dag sterven"

  Net als in Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem was Oliver Naesen de beste Belg in de uitslag, al zat een podiumplaats er deze keer niet in. "De eerste 100 kilometer gingen nog, maar daarna hing ik zo tussen mijn kader dat het niet meer schoon was."

   

  "Of dat door die bronchitis of antibiotica kwam? Dat weet ik niet, ik ben geen dokter. Maar het was een hele dag sterven. Telkens als er overgenomen moest worden op de klimmetjes deed het zeer."

   

  "Maar uiteindelijk ben ik toch gerustgesteld. Ik had nooit gedacht dat ik bij de eerste 10 zou kunnen eindigen. En morgen stop ik met antibiotica. Hopelijk vind ik dan de force terug."