• home
 • video
 • pas verschenen

  Nina Derwael zal haar titel aan de brug niet verdedigen op het EK

  Nina Derwael

  Nina Derwael is zowel Europees als wereldkampioene aan de brug.

  Het hing al een tijdje in de lucht maar op een persconferentie van de gymfederatie werd het nieuws officieel gemaakt: Nina Derwael past voor het EK turnen in april. Ze wil werken aan de moeilijkheidsgraad van haar oefening(en) met het oog op de Spelen.

  "Het was een heel moeilijke beslissing", zegt Nina Derwael aan Sporza. "Mijn coach liet mij zelf beslissen, maar uiteindelijk bleken we toch op dezelfde golflengte te zitten."

   

  "Als we mijn oefeningen nog moeilijker willen maken met het oog op de Spelen is dit het moment om eraan te werken. Met het EK erbij zou er niet veel tijd meer overblijven hiervoor. Het zou ook niet interessant geweest zijn om op het EK dezelfde oefening van op het afgelopen WK te turnen."

   

  "Er kruipt heel veel tijd in om zo'n oefening aan te passen. Je moet werken aan de aparte elementen, de verbindingen ertussen en het ritme van de oefening. Je moet ook heel veel herhalen voor een element stabiel is."

  Derwael: "Wil dat mijn niveau nog wat omhoog gaat voor het WK"

  Heuls: "Niet vooruitgaan, is achteruitgaan"

  Trainster Marjorie Heuls licht de beslissing van haar poulain toe. "Als je niet vooruitgaat, ga je achteruit in het turnen. Wat dat betreft was het dus een vrij makkelijke beslissing."

   

  "Maar Nina is ook vrij competitief en ze wil de mensen niet teleurstellen. Ze had graag haar titel verdedigd. Ze heeft dus toch getwijfeld. Maar we mogen het hoofddoel niet uit het oog verliezen."

   

  Nog een andere domper voor de Belgische selectie: de knieblessure voor Axelle Klinckaert, die vandaag al werd geopereerd. "Ze was nog maar net terug van een spierscheurtje in haar bil. Ze haalde net weer haar oude niveau toen ze tijdens een oefening op de vloer haar knie blesseerde. Axelle zal er het maximale aan doen om zo snel mogelijk terug te keren, maar het zal wel enkele maanden duren. Hopelijk haalt ze het WK."

   

  België trekt zo met 2 vrouwen naar het EK in Polen: Maellyse Brassart (17) en Fien Enghels (15). "Fien heeft een moeilijkheid van 5.900 aan de brug. Hiermee zou ze de finale kunnen halen op het EK. En Maellyse heeft toch ook al de finale op de balk gehaald. We gaan dus zeker niet met een ploeg zonder potentie naar Szczescin.

  Heuls: "Nina en ik hadden dezelfde mening"

  Enghels: "Ervaring opdoen op dit EK"

  Deriks: "Het EK zou een goeie voorbereiding zijn voor het WK"

  Van Damme: "Als we de oefeningen kunnen perfectioneren op dit EK ben ik tevreden"