• home
 • video
 • pas verschenen

  Gudrun Patteet: "Het niveau van de Belgische jumpingsport is heel hoog"

  " "

  Gudrun Patteet: 1 van onze 5 Belgische ruiters in de Wereldbekerfinale later deze week in Göteborg.

  In Göteborg wordt eind deze week de wereldbekerfinale jumping gereden met liefst 5 Belgische ruiters. Eén ervan is Gudrun Patteet, de enige vrouw die voor België zal uitkomen. Sportweekend zocht de amazone op: "Ik denk niet dat mannen echt een voordeel hebben in de sport."

  Bekijk de reportage in Sportweekend:

  "Mannen zijn fysiek sterker, vrouwen hebben meer gevoel"

  35 ruiters, onder wie 5 Belgen, hebben zich gekwalificeerd voor de finale in Göteborg. Dat wil zeggen dat de Belgen een sterk jaar achter de rug hebben in de jumping. De Belgische jumpingsport zit in de lift volgens Patteet. "Het niveau van de Belgische jumpingsport is heel hoog. Als je naar de wereldranglijst kijkt, zal je veel Belgen redelijk hoog zien staan."

   

  Gudrun Patteet is de enige vrouw die voor België naar de wereldbekerfinale jumping gaat, maar dat vindt ze niet erg. "Ik denk niet dat mannen echt een voordeel hebben in de sport. Ze zijn misschien fysiek iets sterker. Maar vrouwen hebben meer gevoel, wat voor sommige paarden beter is", zegt Patteet. "Er zijn genoeg bewijzen dat vrouwen grote kampioenschappen winnen: het WK en de Wereldbekerfinale zijn gewonnen door een vrouw."

   

  Het is nog altijd een sport waar mannen en vrouwen samen in de competitie zitten. "Als je kijkt naar mensen die het als hobby doen, dan zie je meer vrouwen. Wanneer het een topsport wordt, het niet meer altijd leuk is en je ook veel teleurstellingen hebt, haken misschien wel veel vrouwen af", vertelt Patteet. "Maar ik denk zeker niet dat we als vrouw minder goed zijn in de sport."

   

  De 33-jarige amazone gaat met "Pebbles" rijden op het WK. Volgens Patteet is het een speciaal paard. "Gek en geniaal liggen dicht bij elkaar en hij is daar het beste voorbeeld van."

  Hard werk en talent

  Patteet is ook een beetje een buitenbeentje: "Ik kom totaal niet uit een "paardenfamilie". Dat bewijst wel dat je niet uit zo’n familie moet komen om aan de top te geraken. Ik heb van niets alles moeten opbouwen. Je moet natuurlijk talent hebben, maar vooral hard werken, de juiste keuzes maken en je met de juiste mensen omringen", zegt Patteet.

   

  Het hangt niet enkel af van de ruiter. Het paard heeft een invloed op de ruiter en omgekeerd, zegt de amazone: "Je moet echt een goede ruiter zijn en een goed paard hebben om op topniveau te kunnen presteren. Maar een supergoed paard met een slechte ruiter zal nooit winnen."

   

  In 2020 zijn er de Olympische Zomerspelen in Tokio. Ons land wil een jumpingploeg afvaardigen. "Ik denk dat het de droom is van iedere sporter om naar de Spelen te gaan. Ik wil mij daar niet op blind staren en zal mij eerst concentreren op de Wereldbeker in Göteborg. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen."

  Bekijk het volledige interview met Gudrun Patteet hier: