• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boonen: "Vanmarcke durft niet meer te verliezen"

  De tafel van Extra Time was terecht vol lof over de Milaan-Sanremo van Oliver Naesen en Wout van Aert. Die twee reden zich dit voorjaar al vaker in de kijker. De tafelgasten zien een andere ingesteldheid bij de 2 ten opzichte van Belgen als Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven.

  Sep Vanmarcke en een klassieke zege, het is geen evident verhaal. Nochtans klopte hij in 2012 Tom Boonen in een spurt in de Omloop Het Nieuwsblad. Er werd hem een grote toekomst voorspeld, maar dat grote succes bleef uit.

   

  Boonen probeert een antwoord te vinden: "Vanmarcke is een ander type. Naesen heeft een hele andere ingesteldheid. Die wacht niet tot de rest aangaat, zoals 2 jaar geleden in een sprint met een groepje in Harelbeke. Hij gaat zelf proberen. Dat is een heel andere ingesteldheid dan mee naar de streep gaan en hopen dat ze stilvallen. Hij is nu veel beter geworden dan toen, maar die mentale klik was er al."

   

  Serge Pauwels vindt dat Naesen ondertussen ook meer sprinter geworden is en Sven Nys ziet meer punch bij Naesen dan bij Vanmarcke. Boonen blijft evenwel bij het mentale hangen.

   

  "Want Sep is helemaal niet traag", draait Boonen nog eens met zijn ogen als hij herinnerd wordt aan zijn Omloop-verlies 7 jaar geleden. "Maar er is een manier van koersen die sommige renners hebben en sommige renners niet."

   

  "Sep heeft mij toen dik op mijn appel gegeven, maar daarna is hij zo een beetje veranderd. Hij durft niet meer te verliezen. Hij maakt veel te veel fouten in de finale van een wedstrijd omdat hij er zo op gebrand is om die koers te proberen winnen. Terwijl Oliver op zo'n moment gewoon aangaat. Dat gaat 5 keer mis, maar de 6e keer lukt dat wel eens."     

  "Reactie van Naesen en Van Aert in Sanremo was zoals water en vuur"

  Naesen eindigde 2e in Sanremo, Van Aert 6e. Toch was hun reactie na de koers heel verschillend. De 1e was supertevreden, de 2e was teleurgesteld. Daar wou Sven Nys toch iets over kwijt: "Dat is een wereld van verschil. Uiteraard mag Naesen heel tevreden zijn met een 2e plaats in een monument, maar ik denk ook dat hij teleurgesteld moet zijn, omdat hij heel dicht bij de zege was."

   

  "Het contrast met Van Aert is heel groot, die meteen dacht dat hij de koers had kunnen winnen. Terwijl hij echt recht had om te zeggen: "Dit is de eerste keer dat ik hier ben, ik ben supercontent.""

   

  Boonen weet wat er aan de basis ligt van het verschil: "Net omdat het de eerste keer was, reageert Wout zo. Dat is typisch voor Milaan-Sanremo. De eerste keer dat je over de finish komt, heb je altijd het gevoel dat je de koers had kunnen winnen. Naesen heeft dat al een paar keer geprobeerd. Die heeft al meer afgezien en meer klassiekers gereden. Als je dan een podium rijdt: een podium blijft een podium. Hij is gewoon heel blij."

   

  "Als Wout een aantal keer die klassieker zal gereden hebben en een keer 2e zou worden, zou hij ook heel blij zijn...", besluit Boonen.

   

  Is Van Aert meer perfectionist dan Naesen? Nys weerlegt: "Ik twijfel er geen seconde aan dat ze allebei perfectionist zijn in hun vak. Ik vond hun reactie gewoon water en vuur."