• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gewichtheffen mag op programma Olympische Spelen blijven staan

  Tom Goegebuer was jarenlang het uithangbord in gewichtheffen voor België.

  Gewichtenheffen behoudt zijn status als olympische sport. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oordeelde dat de internationale gewichthefbond (IWF) in het afgelopen anderhalf jaar goede beslissingen heeft genomen om doping uit de sport te bannen.

  Het is net door de vele dopinggevallen in de sport dat het gewichtheffen zijn status als olympische sport dreigde te verliezen. Dat leidde tot een reeks aan maatregelen het IWF nam.

   

  Eentje daarvan is de invoering van een nieuw kwalificatiesysteem voor de komende Spelen in Tokio, waarbij landen met relatief veel dopingzondaars slechts twee gewichtheffers mogen uitzenden.

   

  Daarop besloot het IOC dan om gewichtheffen onvoorwaardelijk op te nemen in het programma van de Zomerspelen van 2024 in Parijs.

  Stap in de goede richting

  Tom Goegebuer, het vroegere uithangbord in de krachtsport voor België, reageert opgetogen. "Het is verdiend dat het IWF wordt beloond voor zijn ondernomen acties om van gewichtheffen een dopingvrije sport te maken", zegt hij op Facebook.

   

  Toch maakt de ex-gewichtheffer zich geen illusies. "Er zullen nog positieve dopinggevallen komen bovendrijven, maar dat is dan een teken dat de dopingcontroles goed worden uitgevoerd. En het zal nog even dure vooraleer de sport volledig dopingvrij is, maar dit is alvast een stap in de goede richting."