• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: 40 jaar Frank Raes op de openbare omroep

  Frank Raes is sinds vandaag officieel met pensioen. Een definitief afscheid is het gelukkig niet. Frank blijft onder meer Extra Time presenteren. Wel is het een mooi moment om terug te blikken op bijna 40 jaar sportjournalistiek met een icoon van onze redactie.

  Video: 40 jaar Frank Raes op de openbare omroep

  Persoonlijk kippenvelmoment

  De afgelopen 20 jaar is Frank Raes vooral bekend als voetbaljournalist en -commentator, maar Frank is van vele sportmarkten thuis. Over vele legendarische sportmomenten kan hij zeggen: "Daar was ik bij". Als zijn persoonlijk hoogtepunt kiest hij voor de gouden medaille van Fred Deburghgraeve op de Olympische Spelen in 1996.

  Meest beklijvende interview

  Frank Raes interviewde ontelbare sportmensen in zijn leven. Het interview dat hem het meeste is bijgebleven, was niet een met een wereldster, maar met boogschutter Paul Vermeiren op de Olympische Spelen van 1996. "Door de ontroering en de band die daar ontstond. Ik zie Paul zeker niet vaak meer, maar als ik hem dan toch eens tegenkom, dan is er altijd opnieuw dat gevoel van toen. Na de Spelen ben ik hem ook nog eens gaan opzoeken in de Balkan, waar hij als militair zat."

  Hilarische zijsprong: bijrol in "Buiten de Zone"

  Het grote publiek kent Frank Raes als sportjournalist, maar wie hem persoonlijk heeft ontmoet, kent ook een warme en humoristische collega. Een mens die de dingen kan relativeren. Ook zichzelf en de sport. Dat bewees hij bijvoorbeeld door zichzelf te spelen in een aflevering van "Buiten de Zone".

  Grootste drama

  In 1985 zat Frank Raes op de eerste rij om het grootste drama uit de Belgische voetbalgeschiedenis mee te maken. 38 mensen verloren die dag hun leven. "Ik zag overal mensen in paniek en opgestapelde lijken. Als land waren we helemaal niet klaar om die finale toen te organiseren. Het enige goede van die dag is dat daarna alles veel beter is gereglementeerd. Ik heb alles en iedereen geïnterviewd, in een soort trance. Dat drama was zoals de aanslagen in Zaventem en Brussel: wie er bij was, draagt dat mee voor zijn leven."

  Extra Time als natuurlijke biotoop

  Frank Raes blijft op post als presentator van Extra Time. "Dat is mijn natuurlijke biotoop. Mensen laten praten en af en toe zelf iets zeggen. Of het nu gaat over koken, duiven, politiek of voetbal, als je over iets praat moet je dat ook ernstig nemen. Tegelijk moet je beseffen dat het maar buitenspel is bijvoorbeeld. Journalistiek is doorheen de jaren helemaal veranderd. Nu hoor je quotes van 15 seconden, vroeger duurden interviews 8 minuten. Maar ik wil zeker niet gezegd hebben dat het vroeger beter was. Dat klopt niet. Ik heb altijd geprobeerd mee te evolueren."

  Beluister Frank Raes over 40 jaar in de sportjournalistiek