• home
 • video
 • pas verschenen

  Frans gerecht ondervraagt PSG-voorzitter in corruptieonderzoek

  Nasser Al-Khelaïfi

  Nasser Al-Khelaïfi slaat zich voor het hoofd in de Champions League.

  Heeft Nasser Al-Khelaïfi boter op het hoofd? De Qatarese voorzitter van Paris Saint-Germain wordt genoemd in een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de kandidatuur van Doha voor het WK atletiek.

  Doha vormt van 27 september tot en met 6 oktober het decor voor het wereldkampioenschap atletiek. Ondanks het bloedhete klimaat in het najaar kreeg de Qatarese hoofdstad de voorkeur op Barcelona (Spa) en Eugene (VS). Omdat de organisatie het niet eerlijk speelde?

   

  Dat is nu wat het Franse gerecht te weten wil komen. Onderzoeksrechters van de rechtbank in Parijs hebben Nasser Al-Khelaïfi als getuige ondervraagd over de toewijzing van het WK atletiek.

   

  Zo werden er vragen gesteld over twee overschrijvingen voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen dollar die in de herfst van 2011 uitgevoerd werden door Oryx Qatar Sports Investment, een bedrijf van de broers Al-Khelaïfi. De begunstigde van de overschrijvingen was een sportmarketingbureau dat onder leiding staat van Papa Massata Diack, de zoon van voormalig atletiekvoorzitter Lamine Diack.

   

  Doha was destijds in de running voor de kandidatuur van het WK atletiek 2017 en de laatste overschrijving vond 4 dagen voor de stemming plaats. Het WK ging naar Londen, maar uiteindelijk kreeg de Qatarese hoofdstad het WK van 2019 toegewezen.

   

  Vader en zoon Diack kwamen al meermaals in aanraking met het gerecht.

  Lamine Diack

  Lamine Diack was jarenlang voorzitter van de internationale atletiekfederatie. Zijn zoon zou 3,5 miljoen dollar ontvangen hebben.