• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Breggen rijdt Cape Epic aan flarden: "Nieuwe ervaringen houden me fris"

  In de Cape Epic steekt er bij de vrouwen een team met kop en schouders bovenuit. Anna van der Breggen rijdt er met haar collega Annika Langvad de tegenstand op minuten. En dat is voor de Nederlandse wereldkampioene op de weg een kleine verrassing. 

  Nochtans was het haar aanvankelijk niet om de overwinning te doen. Anna van der Breggen vertrok met een klein hartje naar Zuid-Afika.

   

  "Het was mijn Team Boels-collega Annika Langvad die me wist te overtuigen om samen met haar een team te vormen. Zij komt uit het mountainbike en was ervan overtuigd dat ik dit met mijn niveau wel aan zou kunnen."

   

  "Maar in het begin was het voor mij vooral een kwestie van: is het te doen? Hoe lang zijn de etappes? Hoe voelt dat? Ik wist niet waar ik aan begon, maar ik ben blij nu dat ik toegezegd heb. "

  "Fris een nieuwe periode instappen"

  "Ik vind mountainbiken sowieso heel leuk. Alleen is het niveau in de cross-country veel te hoog. Daar heb ik een achterstand omdat ik het nog niet zo lang doe. De Cape Epic is iets minder technisch en dat past me net iets meer. Je leert het hier heel snel omdat je gewoon moet."

   

  "Mountainbiken is heel anders dan wegwielrennen.  Op de mountainbike moet je 5 uur lang power leveren.  Bij een lange wegkoers wordt het pas zwaar in de finale. Je hebt er momenten dat je 30 minuten relatief rustig in het peloton kunt zitten. Dat is er hier niet bij. Als je even niet oplet, is er al een gat.  Je moet de hele tijd gefocust zijn."

   

  "Ik merk wel dat het enorm zwaar is voor je lichaam. Ik hoop dan ook dat ik hier goed van herstel en er sterker uitkom voor de aankomende klassiekers. Nieuwe ervaringen wakkeren mijn enthouisiasme aan zodat ik weer fris in een nieuwe periode kan stappen.  Ik ben dan ook blij dat mijn ploeg me de vrijheid geeft om hier deel te nemen. "

  Op de mountainbike moet je 5 uur lang power leveren.  Bij een lange wegkoers wordt het pas zwaar in de finale

  Veel bewuster naar de Olympische Spelen

  Anna van der Breggen is niet alleen de regerende wereldkampioene op de weg, ze verdedigt in 2020 ook haar olympische titel. 

   

  "Ik heb heel goede herinneringen aan Rio. Tokio 2020 is dan ook het evenement waar ik nu al naar uitkijk. Het was zo bijzonder om kampioen te zijn, ik geniet er nog altijd van."

   

  "Ook al verleng ik mijn titel niet, ik zal er niet minder van genieten. Ik zal het hele Olympische Spelen-proces zelfs bewuster meemaken. Maar het zal helemaal niet gemakkelijk zijn om weer te winnen. Integendeel."