• home
 • video
 • pas verschenen

  "Fout van Courtois van geen enkel belang, behalve voor zijn situatie bij Real"

  Peter Vandenbempt: "Hazard neemt het elftal als een leider bij de hand."

  De Rode Duivels hebben hun opener in de EK-voorronde met goed gevolg doorstaan. Rusland bleek niet meer dan een klein obstakeltje. Peter Vandenbempt verzorgde het radiocommentaar bij de wedstrijd en blikt in zijn analyse terug op "een goeie prestatie van een onuitgegeven elftal". 

  De analyse in een notendop

  • Eden Hazard neemt het elftal als een echte leider bij de hand
  • De vervangers van de afwezigen hebben het goed tot zeer goed gedaan
  • De fout van Courtois is voor ons van geen belang, maar bij Real komt ze zeer ongelegen

  "Hazard is intussen wereldklasse"

  Met de 3-1- tegen Rusland is de kop er in de EK-voorronde af. Met Eden Hazard - met grote voorsprong - als Man van de Match. 

   

  Er waren heel wat afwezigen en dan heb je een leider nodig die het elftal bij de hand neemt. Dat heeft Eden Hazard met verve gedaan.

   

  Hij zat overal tussen telkens als het gevaarlijk werd, telkens als hij versnelde, was er paniek bij de Russen. Hij was de leider, de aanjager, technisch superieur en maakte twee doelpunten: het was een glansprestatie.

   

  Sinds het WK 2018 heeft hij een andere dimensie toegevoegd aan zijn spel. Het heeft een aantal jaar geduurd voor Hazard echt zijn stempel op de nationale ploeg kon drukken, maar intussen is hij wereldklasse.

   

  Ik krijg steeds meer de indruk dat hij voor zijn ploegen, in dit geval de nationale ploeg, is wat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo wel vaker zijn voor hun ploegen. 

   

  Daarmee wil ik voor alle duidelijkheid niet zeggen dat Hazard op het niveau van die twee staat, want dat zijn toch buitenaardse wezens, maar als er wat afwezigen zijn of als het elftal het een beetje moeilijk heeft, dan kunnen ze naar Eden Hazard kijken en dan lost die het wel op. 

  Goeie prestaties van Dendoncker en Tielemans

  België, zonder een aantal belangrijke spelers met heel veel ervaring op het allerhoogste niveau en zonder een aantal automatismen, heeft het gisteren ook als ploeg goed genoeg gedaan. 

   

  Als je kijkt naar de vervangers, dan hebben die dat goed tot zeer goed gedaan.

   

  Dat centrale middenveld met Leander Dendoncker en Youri Tielemans: je zou kunnen zeggen dat Dendoncker een onopvallende prestatie leverde, maar hij heeft heel hard gewerkt, heeft heel veel ballen gerecupereerd en zijn positiespel was prima. Dus goed in de schaduw.

   

  Tielemans speelde opvallender, omdat hij heel aanwezig was. Ondanks zijn 21 straalt hij toch al maturiteit en volwassenheid uit, neemt hij initiatief en vraagt hij ballen. Ik vond hem ook sterk in de recuperatie. Dus goeie prestatie met veel presence van hem.

   

  Als je dan toch zachtjes aan moet nadenken over de aflossing van de wacht na deze gouden generatie, dan lijkt het op die positie bijzonder veelbelovend voor België met deze Youri Tielemans.

   

  Aan de rechterkant moet Timothy Castagne nog wat boterhammen eten, zeker in balbezit om hetzelfde te brengen als Thomas Meunier. Maar ook daar zit het gebrek aan automatismen er een beetje tussen.

   

  En Michy Batshuayi leed veel balverlies, was niet altijd even zuiver in het kaatsen. Als Romelu Lukaku dat doet in het Koning Boudewijnstadion krijgt hij veel boegeroep over zich heen. Hij had natuurlijk ook wat pech bij de afwerking met een bal tegen de paal en eentje die van de lijn gehaald werd.

   

  Maar alles bij elkaar was dit echt wel een goeie prestatie van een onuitgegeven elftal tegen weliswaar niet de sterkste tegenstander.

  Fout van Courtois komt ongelegen bij Real

  Thibaut Courtois maakte bij de Russische gelijkmaker een schoonheidsfoutje. Dat zijn we niet van hem gewend.

   

  In normale omstandigheden waren we dat nu al vergeten, want dat had verder ook geen belang, maar het zijn momenteel geen normale omstandigheden voor een van de beste doelmannen ter wereld.

   

  Niemand in België die Courtois nu plots in vraag gaat stellen. Hij is reuzebelangrijk en heeft gigantische verdiensten in het prachtige parcours dat de Belgen de voorbije jaren afgelegd hebben, maar er is natuurlijk wel zijn situatie bij Real Madrid die toch een beetje precair is.

   

  Zijn fout van gisteren is binnen de kortste keren opgepikt door Spaanse websites. Ze gaan ermee aan de haal, omdat ze Courtois op een of andere manier in het vizier hebben. Hij is - vind ik - het slachtoffer van de situatie bij Real Madrid.

   

  Ik vond hem in de periode dat Real Madrid het al heel slecht deed een van de allerbesten, met heel veel goeie reddingen. Maar er kwamen toch altijd tegendoelpunten, omdat je nu eenmaal niet alles kunt tegenhouden. Dat gaat dan toch wegen op een doelman, want je bent je onoverwinnelijkheid kwijt.

   

  Coutois koketteert graag met zijn clean sheets en dat komt er maar moeilijk van, dus komt deze flater in deze omstandigheden bijzonder ongelegen.

  De vraag is wat Zinédine Zidane denkt

  Mensen die het huishouden van Real Madrid van dichtbij volgen en kennen, kijken uit naar wat de bedoeling van Zinédine Zidane is. 

   

  Op zich is er geen sportieve discussie mogelijk: Courtois is met grote voorsprong de beste doelman van Real.

   

  Maar als Zidane denkt: ik heb hier mijn 20-jarige zoon Luca zitten als talentvolle doelman, dan kan het best wel zijn dat Zidane tweede doelman Navas nog een jaar of twee aan boord houdt en zo makkelijker nadien Luca in het eerste elftal kan brengen. Dan is Thibaut Courtois een beetje een sta-in-de-weg met zijn contract van 6 jaar. Dus, het wordt uitkijken hoe dat er voor Courtois aan toegaat.

  Het is proefdraaien en warmlopen tot het EK begint

  De conclusie voor het overige is dat België zich makkelijk zal plaatsen voor het EK, want de rest zal in principe minder sterk moeten zijn. Schotland verliest met 3-0 in Kazachstan. Die gaan de Belgen geen strobreed in de weg leggen.

   

  Het is proefdraaien, warmlopen en vooral wachten tot het Europese kampioenschap begint.

  Peter Vandenbempt