• home
 • video
 • pas verschenen

  Dag na val de Ronde verkennen? "Bewegen is beter dan blijven liggen"

  Van der Poel verkende vandaag het parcours van de Ronde met zijn ploegmaten.

  Van der Poel verkende vandaag het parcours van de Ronde met zijn ploegmaten.

  Daags na zijn lelijke smak in Nokere Koerse kroop Mathieu van der Poel vandaag al weer op zijn fiets om het parcours van de Ronde van Vlaanderen te verkennen. Maar is dat wel goed voor zijn blessures? Sportarts Kris Van der Mieren geeft het antwoord.

  Van der Mieren: "Herstel heeft zijn tijd nodig"

  In Nokere Koerse maakte Mathieu van der Poel gisteren een stevige tuimelperte op de kasseien. Toch martelde de Nederlander vandaag alweer de pedalen om de hellingen en kasseistroken van de Ronde van Vlaanderen te verkennen.

   

  Zijn daar geen risico's aan verbonden? "De val zag er heel spectaculair uit", zegt sportarts Kris van der Mieren. "Maar omdat Van der Poel veel getold heeft bij die val, is de impact vooral groot geweest op het spier- en peesweefsel. Dan is het beter om binnen de pijngrens toch te blijven bewegen."

   

  Van der Mieren vergelijkt het met een appel die valt. "Als je een appel  laat vallen, zie je in het begin niets. Maar na een tijdje komen er bruine vlekken op. En dat is ook zo bij de val van een wielrenner. Als een coureur valt, zijn er heel veel spieren en pezen gekneusd."

   

  "Die vezeltjes zijn beschadigd en moeten herstellen. Dat heeft zijn tijd nodig. Maar door te blijven bewegen op een niet al te intensieve manier, zal de doorbloeding in die spieren en vezels verbeteren, waardoor het herstelproces bevorderd wordt. Studies tonen ook aan dat bewegen beter is voor het herstel dan te blijven liggen."

  Van der Poel bleef gisteren een tijdje liggen na zijn val op Nokereberg.

  Van der Poel bleef gisteren een tijdje liggen na zijn val op Nokereberg.

  "Conditie onderhouden om mee te spelen in Ronde"

  Als Van der Poel een rol wil spelen in de komende klassiekers, moet hij wel blijven trainen. "Om zijn conditie te onderhouden doet hij best 2 à 3 trainingen per dag. De beschadigde weefsels zijn tegelijkertijd aan het genezen, tijdens die trainingen moet de renner wel onder de pijngrens blijven. Anders zal je de weefsels nog meer beschadigen", zegt Van der Mieren.

   

  Moet een wielertoerist anders omgaan met zo’n blessure? "Ik denk het niet, omdat de meeste amateurs mentaal vrij sterk zijn."

   

  "Een profrenner moet niet anders doen dan recupereren, trainen en op zijn voeding letten. Een amateur die nog moet werken, is nog een ander verhaal. Maar in beweging blijven is altijd goed, zolang de blessures niet extra belast worden. Het genezingsproces mag gewoon niet negatief beïnvloed worden."

  "Bij spierscheuring zou het ander verhaal geweest zijn"

  Wat als de blessure zwaarder was geweest? "Alles hangt af van de pijn", zegt Van der Mieren. "Van der Poel is een jonge renner en het is niet de bedoeling om zijn seizoen of zijn carrière op het spel te zetten door een valpartij."

   

  "Wanneer het letsel kan verergeren door te trainen, zou ik zonder pardon de rem aanhalen. Maar ik veronderstel dat het goed ingeschat is door de mensen die hem begeleiden."

   

  "Bij een spierscheuring of een peesletsel zou het een ander verhaal geweest zijn."