• home
 • video
 • pas verschenen

  Boeckx: "Als ze zeggen dat je te dik bent, ga je domme dingen doen"

  Frank Boeckx naast sportpsycholoog Jef Brouwers.

  Frank Boeckx naast sportpsycholoog Jef Brouwers.

  Met een eerlijk en persoonlijk verhaal sprak Frank Boeckx dinsdagavond in "Van Gils en Gasten" op Eén over mentale druk en het taboe daarop in de sport. "Je eigen lichaam kapotmaken kan niet de bedoeling zijn als voetballer", zegt de keeper van Anderlecht.

  Overgeven om snel af te vallen

  De strijd tegen overgewicht als topsporter achtervolgt Frank Boeckx al jaren. "Sinds ik profvoetballer werd, had ik daar problemen mee en bovendien werd ik er voortdurend op gewezen. Mensen zeiden me dat ik dit of dat was en dat ik dit of dat moest doen. Dat creëert druk."

   

  "In  je strijd om eerste doelman te worden wil je niemand een reden geven om te zeggen dat je te dik bent. Dus ga je domme dingen doen. Ik begon over te geven om snel af te vallen. Als sportman met boulimia nervosa ben je heel slecht bezig. Gelukkig kende ik Jef Brouwers (sportpsycholoog) al van een vorige club. Ik heb hem gebeld en gevraagd of we eens konden praten."

   

  "Je eigen lichaam kapotmaken kan niet de bedoeling zijn als voetballer. Je weet dat, maar toch doe je het omdat er druk is en een boetesysteem. Dat zijn niet de juiste triggers om een voetballer te motiveren."

  Enorm taboe

  Het vervolg van het verhaal van Frank Boeckx is bekend. Na een pijnlijk vertrek bij Gent en een moeilijke passage bij Antwerp was zijn voetbalmotivatie verdwenen. Op 26-jarige leeftijd stond hij op het punt zijn huis te verkopen en op wereldreis te vertrekken.

   

  "Je moet durven toe te geven aan jezelf dat je niet in staat bent om alle omstandigheden zelf te managen", vertelt Frank Boeckx. "Dat is normaal. Voetballers zijn altijd alleen maar bezig geweest met voetbal. Wie doorbreekt is meestal in de jeugd bij de betere geweest en plots ben je niet meer de beste. Dan begin je te twijfelen. Niet iedereen is in staat dat een plaats te geven."

   

  "Bovendien leeft er een enorm taboe in de sport, want je weet dat je in een concurrentiestrijd verwikkeld bent met iemand anders. Je vreest altijd dat zwakke punten uitgespeeld zullen worden. Ik ben ondertussen te oud om me er nog druk in te maken omdat ik druk en randzaken nu wel kan managen."

  Je weet dat je in een concurrentiestrijd verwikkeld bent met iemand anders. Je vreest altijd dat zwakke punten uitgespeeld zullen worden.

  Steeds meer voetbalclubs schakelen psychologen in om te waken over de mentale gezondheid van hun spelers. Ook Anderlecht, de club van Frank Boeckx. "Het is een goede stap dat er iemand aanwezig is als aanspreekpunt", zegt Boeckx.

   

  "Er is dus een evolutie in de sport, maar voetballers zelf staan er nog niet genoeg open voor. Dat komt ook omdat spelers zich de vraag stellen aan wie zo een psycholoog rapporteert. Uiteindelijk werkt hij of zij voor de club."