• home
 • video
 • pas verschenen

  Triatleet Heemeryck: "Ze houden steeds meer rekening met mij"

  Pieter Heemeryck

  "Mijn zwemmen was nog niet super", zegt Heemeryck.

  Afgelopen weekend bewees Pieter Heemeryck in Campeche (Mex) nog maar eens dat hij de coming man van de Belgische triatlon is. "Frodeno volgt mij nu zelfs op Zwift."

  Pieter Heemeryck zet jaar na jaar stappen op de middellange afstand en wil dat in zijn eerste jaar als prof opnieuw doen. Heemeryck was het seizoen bijna begonnen met een zege. "Ik lag lang op 25 à 30 seconden van de latere winnaar, dan droom je van meer. Het lag aan details, mijn zwemmen was nog niet super, het fietsen ook nog niet,... Maar normaal gezien begin ik met een middelmatige triatlon."

   

  "De omstandigheden waren ook wat Hawaï-achtig, héél warm dus. In het verleden had ik daar problemen mee, maar ik ben aangenaam verrast dat ik dat nu ook kan. Dat is een bevestiging dat ik - als ik daar ooit zal starten - ook kan presteren in Hawaï."

   

  Heemeryck is nu wel prof, maar zijn coach wil zijn trainingsarbeid maar geleidelijk opvoeren. "Het verschil zit er vooral in dat ik nu meer kan rusten, dat ik ook meer tijd heb voor mijn familie."

   

  In zijn agenda heeft Heemeryck 3 data aangestipt: de triatlon van Samorin (zowat de belangrijkste triatlon van de halve afstand), het WK in Nice en zijn debuut op een Ironman. "Vorig jaar was ik 5e op het WK. Het fietsparcours in Nice moet mij liggen, want het begint met een serieuze klim. Helaas is er ook een afdaling en daar ben ik minder goed in."

   

  Eind november zal hij dan debuteren op de langste afstand, in de Ironman van Cozumel. "Mijn coach wou niet dat ik te vroeg een Ironman deed. Ik vind het zelf ook niet erg dat het zo laat komt. Ik ben iemand zoals Marino Vanhoenacker, die op zijn 43e nog altijd met triatlon bezig is. Ik heb dus nog 15 jaar voor de boeg."

  "Dan weet je dat ze je in het oog houden"

  De status van Heemeryck neemt jaar na jaar toe. "Ze houden echt rekening met mij. Bij het fietsen kun je je niet langer schuilhouden in 2e of 3e positie. Ze verwachten dat je je verantwoordelijkheid neemt. Maar ik ben sowieso iemand die graag initiatief neemt."

   

  Die toegenomen status ondervond hij onlangs ook aan den lijve. "Jan Frodeno (ex-olympisch kampioen en tweevoudig winnaar in Hawaï) is mij beginnen te volgen op Zwift (een soort indoorcompetitie). Dan weet je dat ze je in het oog houden. En Frodeno is dan nog een van mijn idolen."