• home
 • video
 • pas verschenen

  Atleten willen meer inspraak na heisa rond Borlée: "Erken atletencommissie"

  Onder anderen Nafi Thiam, de broers Borlée en de Belgian Cheetahs vragen meer professionalisme van de Franstalige atletiekfederatie LBFA. De oproep komt er na de heisa rond trainer Jacques Borlée. "Maak werk van een atletencommissie want nu zit het bestuur vol mensen die weinig voeling hebben met topsport."

  De atleten richten hun oproep aan LBFA-voorzitter Thomas Lefèbvre en Rachid Madrane (PS), de bevoegde minister. Ze sporen de LBFA aan dringend werk te maken van een professionelere omgeving voor topsporters binnen de Franse Gemeenschap. Die moet polemieken, zoals de recente heisa over de uitrusting van Thiam of het steekspel rond Jacques Borlée, in de toekomst vermijden.     

   

  "We moeten ons op het sportieve concentreren, maar verzeilen nu altijd in die eindeloze polemieken", legt Jonathan Borlée uit. "Daarom willen we graag dat de bond een atletencommissie erkent."

   

  In de commissie zouden de atleten, hun trainers en managers zetelen. Zij zouden dan in samenspraak met de federatie beslissingen nemen. "Nu zitten er in het bestuur van de LBFA mensen die minder voeling hebben met de topsport. Het is dus normaal dat ze niet de ideale gesprekspartner zijn voor profatleten."     

   

  De ondertekenaars van de brief klagen ook aan dat de huidige pogingen van de LBFA om te professionaliseren geen succes zijn. De bond beslist nog te veel op eigen houtje. "Er moet een betere samenwerking komen met de atleten", zegt ook Nafi Thiam. "Dat is de wens van ieder van ons."

  De brief werd ondertekend door: Cynthia Bolingo, Jonathan Borlée, Kévin Borlée, Dylan Borlée, Hanne Claes, Jeroen D'hoedt, Camille Laus, Tarik Moukrime, Nafi Thiam, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Anne Zagré.