• home
 • video
 • pas verschenen

  "Geen premies, maar wel boetes van 20.000 euro: slaat nergens op"

  Jacques Borlée

  Atletiekcoach Jacques Borlée is scherp over de gedragscode.

  De gedragscode die de Belgische atleten moesten ondertekenen voor het EK indoor doet flink wat stof opwaaien. Coach Jacques Borlée is niet te spreken over de aanpak van de atletiekbond. "Het is een trieste bedoening", is hij scherp.

  De Belgische atleten moesten in aanloop naar het EK indoor in Glasgow een gedragscode ondertekenen, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij atleten en begeleiders.

   

  "Als we de juiste kleren zouden krijgen, zou er geen probleem zijn. Maar de kledij voldoet niet. Dat is één probleem", doet coach Jacques Borlée zijn verhaal. "Daarnaast is het belachelijk dat we de conventie pas te zien krijgen twee dagen voordat ze ondertekend moet zijn."

  De KBAB betaalt geen premies aan de atleten, maar wil nu wel boetes tot 20.000 euro opleggen. Dat slaat nergens op.

  Jacques Borlée

  "Het is een trieste bedoening. De Belgische atleten en hun trainers leveren fantastisch werk. Ik ben nooit met zo'n grote delegatie naar een EK indoor gegaan en ook de Belgian Cheetahs zorgen voor een nieuwe wind. Maar de federatie voert een oorlog tegen haar eigen atleten."


  "De KBAB betaalt geen premies aan de atleten, maar wil nu wel boetes tot 20.000 euro opleggen. Dat slaat nergens op. We wachten trouwens nog altijd op de premies van het WK outdoor in 2015. Dat mag ik toch op zijn minst een opmerkelijke situatie noemen, denk ik?", besluit Borlée.

  Jacques Borlée

  Jacques Borlée

  "Jammer dat atleten niet geraadpleegd zijn"

  "Het is zeer jammer dat dit op zo'n ongelegen moment naar boven komt", zegt ook Helena Van der Plaetsen, zus en manager van Thomas Van der Plaetsen. "Er is zeer weinig tijd om de verifiëren wat de impact van deze conventie is. De omschrijving is te vaag om op dit moment te kunnen ondertekenen."

   

  "Voor Thomas dreigt een sanctie van 20.000 euro per inbreuk. Aan zo'n financieel risico kan hij zich niet blootstellen. Zelfs als je het EK wint, verdien je daar 0 euro aan, terwijl er wel zeer grote boetes tegenover staan. Het is jammer dat de atleten niet geraadpleegd zijn."

   

  "We moeten tot een oplossing komen die in ieders voordeel is, maar als dat op zo'n korte termijn moet gebeuren, gaan we te snel te werk. Ik hoop dat we een overeenkomst vinden waarbij niet alle rechten eenzijdig en gratis worden weggegeven aan de federatie."

  Thomas Van der Plaetsen

  Thomas Van der Plaetsen

  Hanne Maudens: "Het gaat om zware straffen"

  Ook atlete Hanne Maudens geeft uitleg. "Er is commotie omdat de kledij van onze sponsor niet altijd door iedereen op elk moment gedragen wordt. En daarom is er gevraagd om een document te ondertekenen", klinkt het.

   

  "Als je in de top 6 staat op de wereldranking en je draagt die kledij niet, moet je 20.000 euro boete betalen. Een andere straf is dat je niet meer mag deelnemen aan kampioenschappen. Dat zijn zware straffen. Maar aan de andere kant begrijp ik wel dat onze delegatieleider verwacht dat we die sponsorkledij dragen."

   

  "Ik heb onder andere ook niet getekend, omdat het over portretrechten gaat. Als er een foto wordt gemaakt op de piste terwijl we die kledij dragen, mag enkel de Vlaamse Atletiekliga die foto gebruiken of het merk zelf. Voor onze andere sponsors ligt dat moeilijk. Ik word ook gesponsord door Adidas, die die foto dan niet zou mogen gebruiken."

   

  "Ik hoop dat er snel een beter document zal worden opgesteld. Ik heb met de delegatieleider gesproken. Hij heeft gezegd dat ze het document zullen herzien en het juridisch beter zullen onderbouwen."

  Hanne Maudens

  Hanne Maudens

  VAL: "Willen snel oplossing vinden"

  Max De Vylder, technisch direcuteur bij de Vlaamse Atletiekliga, verdedigt de omstreden conventie. "Eigenlijk is dit voor de atleten niks nieuws. De zaak is een beetje opgeblazen in de media. De sanctie gelden enkel bij inbreuken van die aard dat de commerciële belangen van de federatie geschaad zouden worden", zegt De Vylder.

   

  "We zullen praten met atleten en trainers om tot een consensus te komen. Het is in het belang van de atleten en van de federatie dat dit niet escaleert. We willen een conventie die aanvaardbaar is voor de verschillende partijen."

   

  "Ik heb er alle vertrouwen in dat we een oplossing zullen vinden. Uiteindelijk gaat het erom te schitteren in Glasgow. Het zou heel spijtig zijn als er iemand om deze reden niet meegaat."