• home
 • video
 • pas verschenen

  Klimaatbewuste alpineskiër schenkt helft prijzengeld weg als statement

  Daniel Yule

  Daniel Yule pakte een olympische en een wereldtitel met de Zwitserse ploeg.

  De Zwitserse skiër Daniel Yule ligt in de clinch met de voorzitter van de Internationale Skifederatie (FIS). Als statement schenkt de olympische medaillewinnaar nu de helft van zijn prijzengeld aan de milieuorganisatie "Protect Our Winters Switzerland". 

  Daniel Yule, een slalomspecialist, uitte onlangs kritiek op de voorzitter van de FIS Gian Franco Kasper. Die had opgemerkt dat hij “liever zou debatteren met dictators dan met milieuactivisten” en “best tevreden was met de zogenaamde opwarming van de aarde”.

   

  Daarop brak een storm van protest los en de milieuorganisatie "Protect Our Winters" eiste het ontslag van de voorzitter. De FIS zelf stuurde daarop een persbericht de wereld in waarin het Yule steunde in zijn actie.

   

  Yule won onlangs zijn eerste Wereldbekerwedstrijd ooit in Madonna di Campiglio, in Italië. Het prijzengeld van zijn volgende twee wedstrijden, in Kransjka Gora en Andorra, gaat voor de helft naar de Zwitserse afdeling van "Protect Our Winters".

   

  Dat bedrag kan hoog oplopen. De winnaar van een Wereldbekerwedstrijd gaat met 40.000 euro naar huis. Gian Franco Kasper verontschuldigde zich intussen voor zijn uitspraken.

  Daniel Yule en Protect Our Winters op Instagram:

  Op het WK in Zweden skiede Daniel Yule vorige maand naar goud in het teamevent. Vorig jaar had hij al de olympische titel veroverd met de Zwitserse ploeg.