• home
 • video
 • pas verschenen

  Triatleten Geens en Van Riel: "Seizoen in teken van de Spelen"

  Marten Van Riel (links) en Jelle Geens tijdens de BOIC-stage op Lanzarote

  Abu Dhabi is morgen het toneel van de eerste wedstrijd in de World Triathlon Series, zeg maar de Wereldbeker van het triatlon. Bij de mannen starten de Belgen Marten Van Riel en Jelle Geens. Geens hoopt na een perfecte winter op het podium. “Als alles meezit en ik heb m’n goeie loopbenen te pakken, dan is dat al mogelijk.”

  De voorbije 2 jaar werd Jelle Geens in de voorbereiding telkens afgeremd door een blessure, dit keer was z’n winter vlekkeloos. “Ik denk dat ik in de drie disciplines een stap vooruit heb gezet", blikt hij vooruit bij Sporza. "Mijn zwemmen is nog altijd wat minder maar de kloof wordt kleiner. En in het fietsen en lopen zit ik niet ver van de top."

   

  Voorlopig kan Geens zich enkel op trainingen baseren, maar die zijn wel een goeie graadmeter. “Met Mario Mola, Vincent Luis en Jacob Birtwhistle zit de top 3 van de wereld in onze groep. Dan weet je wel waar je naartoe moet.”

   

  Dat toptrio is er ook morgen bij in Abu Dhabi, waar zowat alle toppers present tekenen. Toch droomt Geens van een knalprestatie op en rond het Formule 1-circuit van Yas Marina. “Als alles meezit en ik heb m’n goeie loopbenen, dan is het podium misschien al mogelijk. Globaal hoop ik dit jaar in elke wedstrijd op de top 10, met hopelijk een paar uitschieters.”

  Lichte blessure voor Van Riel

  Geen vlekkeloze voorbereiding voor Marten Van Riel, al viel z'n beenblessure uiteindelijk beter mee dan verwacht. “Ik heb maar 2 weken lopen gemist en dat is niet zo heel veel", vertelt de nummer 3 van de Europese Spelen. "Het kon beter, maar ik maak me zeker geen zorgen. En hierna heb ik weer 6 weken om te trainen tot de volgende wedstrijd.”

   

  Van Riel werd vorig jaar 10e in de eindstand van de World Triathlon Series en hoopt dat resultaat minstens te evenaren. “Maar meer nog hoop ik eens het podium te halen. Want zo’n wedstrijd in de Series is qua niveau te vergelijken met de Olympische Spelen. Dus kan je daar het podium halen, dan kan dat ook in Tokio.”

  Preolympisch jaar

  Tokio, het woord is gevallen. “Dit jaar staat zeker al in het teken van de Spelen”, zegt Jelle Geens. “De kwalificatieperiode is vorig jaar al gestart. Ik moet nog punten pakken, maar sta al redelijk hoog in de ranking, het mag normaal geen probleem zijn. En daarnaast is er in augustus ook het testevent in Tokio, waar we letterlijk alles eens gaan uittesten voor 2020.”

   

  Marten Van Riel staat er nog beter voor op die olympische ranking. “Een heel verschil met 2016", weet hij. "Toen was ik het jaar voor Rio vooral bezig met punten scoren. Nu kan ik me volop concentreren op nog beter worden, en op Tokio zelf.”

  Belgian Hammers

  In Abu Dhabi komen ook de Belgian Hammers opnieuw in actie, de gemengde aflossingsploeg in het triatlon. Die pakte vorige zomer brons op het EK, maar dit keer zijn Valerie Barthelemy (breuk in het bekken) en Claire Michel (lichte voetblessure) er niet bij. Hanne De Vet en Jolien Vermeylen (die ook individueel start) zijn hun vervangers.

   

  “Punten pakken voor de olympische kwalificatie wordt moeilijk, maar zij hebben er veel zin in”, zegt Van Riel. “Het wordt voor hen een mooie ervaring en ook heel nuttig. Want je ziet hoe snel het kan gaan met blessures, wie weet hebben we ze ook over anderhalf jaar nodig in Tokio.” 

   

  De gemengde aflossing staat in Tokio voor het eerst op het olympische programma. Van Riel is fan van de discipline. “Veel mensen hebben ons gezegd dat het leuk is om naar te kijken op tv, heel spannend. En dat geeft me nog meer goesting om vol voor die nieuwe discipline te gaan.” 

  Belgian Hammers (vlnr.) Claire Michel, Valerie Barthelemy, Jelle Geens en Marten Van Riel na hun bronzen race op het EK in Glasgow