Estse langlaufer Kärp is 8e dopingzondaar in Operatie Aderlass

  Algo Kärp draaide jaren mee in het langlaufpeloton. Vorig jaar stopte hij.

  In het dopingschandaal rond een Duitse dokter ("Operatie Aderlass") heeft nu een 8e atleet schuld bekend. De voormalige Estse langlaufer Algo Kärp gaf aan de onderzoekers toe bloeddoping te hebben gebruikt.

  "Ik blaas hier waarschijnlijk al mijn persoonlijke relaties mee op, maar ik kon niet langer leven met de leugen", zegt de 33-jarige atleet Algo Kärp in de Estse media. "Ik heb er erg veel spijt van dat ik zo'n domme beslissing heb genomen."

   

  Kärp draaide jaren mee in de langlaufwereld, vorig jaar zette hij een punt achter zijn carrière. In zijn getuigenis verwijst hij naar de voormalige teamcoach Mati Alaver. Die bracht hem in contact met de Duitse sportarts die wordt beschouwd als spil in het hele onderzoek.

   

  Vorige week werden al 5 langlaufers gearresteerd tijdens het WK noordse ski in Oostenrijk. Het ging om Kärps landgenoten Tammjärv en Veerpalu, de Kazach Poltoranin en de Oostenrijkers Baldauf en Hauke.

   

  De voorbije dagen gaven ook de Oostenrijkse renners Preidler en Denifl toe verboden middelen te hebben gebruikt. De Internationale Wielerunie UCI heeft hen inmiddels geschorst.

  Ik blaas hier waarschijnlijk al mijn persoonlijke relaties mee op, maar ik kon niet langer leven met de leugen.

  Algo Kärp

  Is ook nummer 9 een langlaufer?

  Vanmiddag is in Oostenrijk opnieuw een langlaufer gearresteerd. Een naam geeft het gerecht niet, wel dat de aanhouding met het onderzoek rond de Duitse sportdokter te maken heeft. Wordt hij nummer 9 in Operatie Aderlass?