• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Brave Stybar heeft zijn status binnen het team opgekrikt"

  Zdenek Stybar wint de Omloop.

  Vandegoor: "Stybar zat na de periode-Boonen vaak gevangen in de koers bij Quick-Step."

  Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het Belgische wielerseizoen afgetrapt. Zdenek Stybar en Bob Jungels, allebei Deceuninck-Quick Step, wonnen. Wat onthouden commentator Christophie Vandegoor en analist Sven Nys van het weekend?

  Nys: "Jungels' solo nu al 1 van dé prestaties van seizoen"

  Stybar won zaterdag met een demarrage op 3 kilometer van de streep, Jungels bracht een solo van 16 kilometer tot een goed einde. Sven Nys was onder de indruk van de Luxemburger. "Hij leverde nu al een van dé prestaties van het seizoen. Wat hij doet is niet evident. Hij zat al lang in de ontsnapping. En mensen die het niet zo goed volgen, zullen zeggen: "Hij heeft die voorsprong en dan is het niet zo moeilijk om dat vol te houden."

   

  "Maar het tegendeel is waar: je zit te boksen tegen gasten die uit de buik van het peloton komen, die nog wat meer reserve hebben. Als je dan ook hoort dat Oliver Naesen zegt dat er niks aan te beginnen was om hem terug te halen... Hij rijdt 15 kilometer lang met een hele kleine voorsprong richting finish: dat is indrukwekkend."

  " "

  Bob Jungels ontdekt de Vlaamse koersen en met succes.

  Nys: "Deceuninck-Quick Step was heel, heel indrukwekkend"

  Nys vond het trouwens een mooi openingsweekend: "We hebben 2 spannende wedstrijden gezien. Het parcours in de Omloop is op enkele cruciale punten gewijzigd, waardoor we een hele mooie wedstrijd hebben gekregen. De beste renners zaten gewoon vooraan. Er was een eerlijke schifting richting de Muur. Dan krijg je de aanval van Van Avermaet met Stybar, toen zag je al dat dat de 2 beteren waren."

   

  "Ik denk dat Van Avermaet teleurgesteld was, maar ook vrede neemt met de 2e plaats. Hij voelt dat hij klaar is voor het voorjaar en dat de beste renner had gewonnen."

   

  Als Nys nog een coureur moet noemen die er positief bovenuit stak dit weekend, valt meteen de naam Yves Lampaert. "Maar dan spreek je eigenlijk over de volledige ploeg van Deceuninck-Quick Step. Die waren heel, heel indrukwekkend."

   

  Er viel ook wat mooi volk door de mand. "Jasper Stuyven viel wat tegen, daar had ik heel veel van verwacht. Er zijn er nog wat anderen die niet op de afspraak waren. Maar ze hebben nog wat tijd. Straks komt de Strade Bianche eraan, volgt er een etappekoers met de Tirreno of Parijs-Nice en dan zijn ze eindelijk klaar voor de belangrijkste week van het jaar voor hen."

  Nys: "Plezier is de grootste sterkte van Deceuninck-Quick Step"

  Sven Nys probeert het geheim van Deceuninck-Quick Step te doorgonden: "Hun grootste sterkte is het plezier. De samenhang en het plezier dat zij uitstralen, dat ze voor elkaar door een vuur willen gaan. Lampaert heeft een enorm belangrijke impact gehad op de aanval van Jungels in de laatste 15 kilometer."

   

  "De eerste renner die een tegenaanval opzet, krijgt meteen Lampaert in zijn wiel. Dat zijn zulke belangrijke dingen. Ze voeren gewoon uit wat van hen gevraagd wordt op het juiste moment. Dat is natuurlijk niet alleen sfeer en samenhang, je moet ook heel goed zijn. Ze kennen het menu dat ze moeten afwerken om hier goed te zijn. En ze zijn dat zelfs nog meer dan vroeger. Want ze hebben het in het openingsweekend vaak wel wat moeilijker, het is meer richting begin april dat ze echt indruk maken."

   

  "Deceuninck-Quick Step is gewoon dé belangrijkste schakel in dit voorjaar. Elke ploeg zal naar hen kijken en hen het grote werk proberen te laten doen. Ze hopen dat Quick Step altijd hun verantwoordelijkheid zal moeten nemen, waardoor ze in de finale misschien een mannetje tekortkomen. Ze zitten in een luxesituatie."

   

  "Ik ben echt benieuwd, maar het zal niet evident zijn om die jongens te verslaan diep in de finale van zo'n klassieker. Maar er kan van alles gebeuren en dat is het mooie aan koers. Van Avermaet is zeker op de afspraak. Ik denk ook Benoot, helaas is hij zaterdag gevallen. Maar die gaat met de Lotto-mannen zeker een gooi doen naar winst in de Ronde of Roubaix."

  " "

  Zdenek Stybar gaat in de laatste 3 kilometer.

  Vandegoor: "De brave Stybar heeft zijn status binnen het team opgekrikt"

  Christophe Vandegoor gaat wat dieper in op de prestatie van Zdenek Stybar in de Omloop. "De Tsjech schreeuwde anderhalf jaar frustratie uit zijn lijf. Ik verklaar me nader. Eerst was er de periode-Boonen bij Quick-Step. In 80% van de koersen werd ’s morgens in de bus gezegd: "Het is voor Boonen", de kopman, het uithangbord, de winnaar."

   

  "Toen Boonen stopte, doken Terpstra, Lampaert en Gilbert met volle overtuiging en
  succes in dat gat. Heel vaak door niet te wachten in de finale en als eerste van Quick-Step mee te springen. De brave Stybar, die nochtans ook als kopman wordt aangezien en betaald binnen het team, was keer op keer te laat en zat gevangen."

   

  "Soms moet je lef en durf tonen in een omgeving vol conculega’s. En dat deed Stybar zaterdag perfect door heel alert vooraan te koersen, telkens als eerste Quick-Stepper mee te glijden en vooral door het ook af te maken.

   

  "Wat hij heeft gepresteerd mag echt niet onderschat worden, zowel fysiek als mentaal. Hij heeft zijn status binnen het team en ten opzichte van zijn teammaats opnieuw opgekrikt."

  Wat Stybar heeft gepresteerd mag echt niet onderschat worden, zowel fysiek als mentaal. 

  Christophe Vandegoor

  "Als een collega je weinig tot niets in de weg legt, vind je hem sympathiek"

  Opvallend zaterdag: velen gunden het Stybar. "Ja, als een collega je weinig of niets in de weg legt, vind je hem uiteraard sympathiek. Dat klinkt misschien vreemd of flauw dat ik dat zo zeg, maar in een topsportomgeving kan je daar niet omheen. Rik Van Looy zal Eddy Merckx ook sympathiek hebben gevonden, totdat die hem begon te verslaan."

   

  "Maar natuurlijk, Stybar is sympathiek, goedlachs en heeft met de Strade, een Tour- en Vuelta-rit en wereldtitels veldrijden al iets gepresteerd. Dus Stybar geniet in het peloton zeker respect. Absoluut."

  " "

  Tim Wellens (l) en Greg Van Avermaet (r) mogen mee op het podium in de Omloop.

  "Wellens kan niet zonder gps van ene naar andere helling rijden"

  Van Avermaet eindigde op 2, Tim Wellens op 3. De eerste kon niet reageren op de ultieme jump van Stybar. Vandegoor toont begrip: "Niet vergeten dat Van Avermaet net de aanval van Wellens had gecounterd. En dan meteen een volgende demarrage moeten beantwoorden, dat doet zo’n pijn. Dan trap je echt op je adem zoals dat heet,
  dat is het moeilijkste dat er is in het wielrennen."

   

  "Van Avermaet kreeg het gaatje inderdaad niet dicht, maar de andere drie reageerden evenmin. Dus ik denk echt dat de beste wint en de op 1 na beste tweede is."

   

  Met Wellens en Dylan Teuns zaten er 2 opvallende namen vooraan, maar Vandegoor is niet verrast: "Wellens weet heel goed wat hij kan en wat hij niet kan. Dat is presteren in het voor- en najaar, dat heeft onder meer te maken met de temperaturen. Wellens kan ook heel goed een helling opknallen - denk aan de Brabantse Pijl vorig jaar - en hij kan zich enorm focussen op een wedstrijd."

   

  "Als hij echt gemotiveerd is, mist hij zijn doelen zelden of nooit. Als je ziet hoe hij hier presteert na twee deelnames en zonder echte parcourskennis, dat is vrij straf. Want hij zei donderdag op de persconferentie bijvoorbeeld dat hij zonder gps niet van de ene helling naar de andere zou kunnen rijden."

   

  "En ja, gisteren hing hij er op de Bosberg maar net aan, wat nog iets anders is dan het verschil maken in die Vlaamse Ardennen, maar toch. Ik begrijp zijn liefde voor de Waalse hellingen, maar zou met deze veelbelovende prestatie toch iets meer lonken naar de Vlaamse Ardennen."

   

   

  "Van Dylan Teuns ben ik niet verbaasd. Hij won de Omloop bij de jeugd en Valerio Piva, zijn ploegleider bij BMC destijds, vertelde me ooit dat Teuns erg indrukwekkend de Vlaamse hellingen opfietste tijdens verkenningen. Hij moest zaterdag veelal alleen knokken voor zijn plaatsje vooraan, hé. Die mannen zonder veel ervaring rijden

  anderhalve koers: het is knap, heel knap wat die presteren."

  Die mannen zonder veel ervaring rijden anderhalve koers: het is knap, heel knap wat die presteren.

  Christophe Vandegoor