• home
 • video
 • pas verschenen

  NBA-legende Abdul-Jabbar veilt 3 miljoen dollar aan trofeeën voor goeie doel

  Kareem Abdul-Jabbar, de man met de bril, was 6 keer kampioen, 5 keer met de Lakers.

  Kareem Abdul-Jabbar, een van Amerika's beste basketbalspelers aller tijden, heeft zijn goed hart laten spreken. De 71-jarige, nog steeds de beste schutter in de NBA-geschiedenis, heeft een deel van zijn trofeeën en souvenirs geveild. Opbrengst: bijna 3 miljoen dollar.

  Tussen 1969 en 1989 veroverde Abdul-Jabbar 6 NBA-titels: eentje met Milwaukee en 5 met de LA Lakers, waar de 2,18 meter grote center 14 jaar basketbalde. Hij was een ploegmaat van Magic Johnson tijdens de gouden "Showtime"-periode bij de Lakers in de jaren 80.

   

  De zesvoudige MVP bood volgens de Amerikaanse zender ESPN 234 voorwerpen te koop aan, waaronder 4 van de 5 titelzegelringen van de Lakers. Het meeste succes bij de veiling was de imposante ring van de titel van 1987, goed voor bijna 400.000 dollar. De bal waarmee hij in 1989 zijn laatste reguliere wedstrijd afwerkte, bracht 270.000 dollar op. Drie van zijn 6 MVP-trofeeën leverden elk bijna 120.000 dollar op.

   

  Abdul-Jabbar benadrukte dat hij niet tot die sporters behoort die verplicht zijn om hun mooiste souvenirs te verkopen om hun schulden af te lossen .De opbrengst van 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) gaat naar zijn Skyhook Foundation (genoemd naar de legendarische armbeweging waarmee hij talloze keren scoorde), die hulp biedt aan kansarme kinderen uit Los Angeles.

   

  Abdul-Jabbar, die nog altijd het record van meeste punten heeft met 38.387 stuks, is tegenwoordig vooral schrijver van romans en historische werken.

  Kareem Abdul-Jabbar, de basketballer met de opvallende bril: