• home
 • video
 • pas verschenen

  Veel volk op begrafenis van Jef Braeckevelt: "Een warm mens"

  Veel volk om Jef Braeckevelt een laatste groet te brengen.

  In Waregem is Jef Braeckevelt (76) begraven. Tijdens de kerkelijke dienst tekenden naast vrienden en familie, veel oud-renners, organisatoren van wielerwedstrijden en journalisten present.

  Uiteraard was er heel wat bekend wielervolk aanwezig om Jef Braeckevelt een laatste eer te bewijzen.

   

  Onder meer present: Marc Sergeant, Jean-Marie Leblanc, Dirk De Wolf, Dirk Demol, Johan Museeuw, Nico Mattan, Mario De Clercq, Alain Bondue, Roger Decock, James Vanlandschoot, Etienne De Wilde, Noel Demeulenaere en natuurlijk Andrei Tchmil, de oogappel van Jef Braecekevelt.

   

  Tijdens de kerkelijke dienst werd het leven van Jef Braeckevelt uitvoerig belicht.

   

  "Ik heb Jef Braeckevelt leren kennen toen ik als renner aan de slag ging", vertelde Jean-Marie Leblanc, oud-koersdirecteur van de Tour de France, na de dienst.

   

  "Ik heb Jef altijd een zeer aimabel man gevonden. Onze paden bleven elkaar door de jaren heen kruisen toen ik na mijn carrière als renner journalist werd en later koersdirecteur van de Tour."

   

  "Een beeld van Jef dat me altijd zal bij blijven, is toen hij Serge Baguet in de armen viel na zijn etappewinst in Montluçon tijdens de Tour van 2001."

   

  Johan Museeuw omschreef Braeckevelt als een man met een echt wielerhart.

   

  "Jef kende de wielersport door en door. Hij had een enorm koersdoorzicht en was een warm mens, ludiek ook op zijn typisch West-Vlaamse manier", zei Museeuw.

  Reacties op het overlijden van Jef Braeckevelt: "Hij was één van de grootste kenners van het wielrennen"

  Foto's:

  De levensloop van Jef Braeckevelt

  Braeckevelt begon zijn carrière als sportdirecteur bij de Terrot-Lerux-ploeg waarin onder meer Daniel Vanryckeghem en Willy Van Neste onderdak hadden. Daarna volgden nog de teams Etalo en Siriki-Munck.

   

  In 1978 ging Braeckevelt aan de slag bij Avia-Groene Leeuw en nam hij de leiding bij La Redoute-Motobécane, waarbij Ferdi Van den Haute, Robert Alban, Etienne De Wilde, Gregor Braun, Thierry Claverolat, Michel Vermote en Jean-Luc Vandenbroucke reden.

   

  Met Vandenbroucke vormde hij een duo bij de Lotto-ploeg, van 1989 tot 2002, nadat hij de overstap gemaakt had van Hitachi.

   

  Braeckevelt beleefde bij het team van de Nationale Loterij zijn grootste successen met onder anderen Andrei Tchmil, zijn grote poulain naast Serge Baguet. Tchmil zorgde er ook voor dat Braeckevelt in 2009 aan de slag ging bij Katjoesja.

   

  In 2011 trok Jef Braeckevelt een streep onder zijn loopbaan als ploegleider. De West-Vlaming bleef het wielrennen wel op de voet volgen en stond diverse organisatoren bij in het uittekenen van het parcours van hun wedstrijden.

  Het Journaal-stukje over de begrafenis: