• home
 • video
 • pas verschenen

  "Heel mooi verhaal in alle miserie: 's lands schoonste aanvoerder Overmeire"

  "Dit horrorseizoen neemt niet weg dat er op Lokeren wel wat te beleven geweest is."

  Voor Lokeren is het doek na 23 jaar gevallen: de club van Roger Lambrecht tuimelt naar 1B. RC Genk ziet Club Brugge weer wat naderen en Antwerp heeft een POI-ticket te pakken. Speeldag 28 zit erop: voer genoeg voor een stevige analyse van voetbalman Peter Vandenbempt.

  Mooi in alle miserie: Killian Overmeire

  Het Lokeren van dit seizoen zal niet gemist worden, vrees ik. Op het veld en ernaast: het was één lange lijdensweg. 3 trainers hebben het bijvoorbeeld geprobeerd en geen enkele is het gelukt.

   

  Lokeren kon niet scoren en kon de 0 niet houden. Dan kun je weinig resultaten behalen natuurlijk. Er is een manifest gebrek aan kwaliteit, met - twee matchen voor het einde al - de laatste plaats als hard maar rechtvaardig sportief oordeel.

   

  Andere ploegen die het de voorbije maanden ook heel lang heel slecht deden, zoals KV Oostende bijvoorbeeld, zijn maar wat blij geweest met het Lokeren van dit seizoen.

   

  Maar okay, dit horrorseizoen neemt toch niet weg dat er de voorbije jaren wel wat te beleven geweest is, dat Lokeren wel een fijne herinnering is met heel veel goeie voetballers die daar de revue gepasseerd zijn.

   

  We zagen topwedstrijden op Daknam, ook in POI, en vaak spektakel in die beste periode onder Peter Maes. Het is al enkele jaren geleden, maar toch: twee bekers gewonnen, de groepsfase van de Europa League bereikt...

   

  En een heel mooi verhaal dit seizoen te midden alle miserie: de authentieke clubliefde met de voor mij schoonste aanvoerder van het land: Killian Overmeire is de verpersoonlijking van het lijden en de wanhoop van de echte Lokerenaar.

  Geen grote begrafenisstemming in Daknam

  Vreemd genoeg hing gisteren in Lokeren niet bepaald een geweldige begrafenisstemming. Dat zou kunnen, omdat de mensen zich al langer verzoend hadden met het onvermijdelijke, maar ook omdat er blijkbaar toch een redelijk groot geloof is in een voor Lokeren goeie afloop in het fraudeschandaal.

   

  Zo rekenen sommigen in Lokeren er bijvoorbeeld op dat Moeskroen ditmaal niet meer zal ontsnappen, omdat het gerecht er zich mee gemoeid heeft en dat dat gerecht toch zeer verregaande maatregelen genomen heeft.

   

  Daarbij moet ik wel opmerken dat het enigszins cynisch zou zijn dat uitgerekend Lokeren daarvan zou profiteren. Het is een club waar, denk ik, de voorbije decennia toch ook niet bepaald volgens de regels gewerkt is, zo zal nog blijken.

   

  Mensen op Daknam menen ook te weten dat ook Waasland-Beveren de dans in operatie-Propere Handen niet zou ontspringen, maar ik zou echt niet weten waarop dat soort conclusies gebaseerd is. Dat lijkt me vrij voorbarig, want het bondsparket is nog niet klaar met zijn onderzoek en wacht nog op concrete informatie van het gerecht.

   

  Ik denk dat het veel belangrijker is dat Lokeren de komende weken met zichzef bezig is en dat Roger Lambrecht de club voor een schappelijke prijs overlaat aan jonge en ambitieuze mensen die het goed menen met de club en die een basis kunnen leggen waarop Lokeren weer van 0 kan herbeginnen. Of dat dan in 1A of 1B is, zullen we later zien.

  Belangrijk dat Genk afsluit met 6 op 6

  Qua resultaten gaat het de verkeerde kant uit met RC Genk: 2 op 9, kansloos eruit in de Europa League... De voorsprong op Club Brugge was 11 punten, dat zijn er nu nog 6.

   

  De schade in de Pozuelo-weken is behoorlijk groot. Het mentale voordeel lijkt nu weer bij Club Brugge te liggen. Daar zijn ze al langer met de psychologische oorlogsvoering begonnen. Dat hoort er ook bij, zo net voor en in POI.

   

  Ze hebben het voordeel van de ervaring, ze benadrukken dat ook graag. En tenzij Club de komende twee weken nog ineens gaat struikelen, gaan ze anders en wellicht ook beter in het hoofd de play-offs in dan bijvoorbeeld vorig jaar toen het in de laatste weken van de reguliere competitie voor Club toch moeizaam sukkelen was.

   

  Maar okay, ik vind toch dat RC Genk in Charleroi zeker voor de rust gewoon echt goed gespeeld heeft. Het was dominant en er werden kansen gecreëerd. Alleen werd voorin Samatta gemist. Gano, die wel een goeie wedstrijd speelde, kon niet afwerken. Anders had Genk toch verdiend gewonnen.

   

  Dus ondanks de mindere vorm bij een paar spelers die lange tijd uitgeblonken hebben, zoals Malinovski, Maehle en eigenlijk ook een beetje nieuwe aanvoerder Trossard, haalt Genk toch een zeer aanvaardbaar niveau. 

   

  Maar het is nu wel belangrijk - voor het mentale aspect dan - dat Genk de laatste matchen met 6 op 6 afsluit.

  Wil Bölöni voetballen en aanvallen in POI?

  Antwerp staat in POI. Ik durf te denken dat de andere clubs in de top 6 daar niet blij mee zijn, want Antwerp is een zeer goeie en vooral vervelende tegenstander die het de echte titelkandidaten lastig gaat maken en zelf ook nog volop voor Europees voetbal gaat spelen. 

   

  Antwerp is geen meeloper of een brokje kanonnenvlees zoals je dat wel eens meegemaakt hebt in POI. Ik vind Antwerp een aanwinst voor POI, zeker naast het veld met de infrastructuur en de supporters. Antwerp is een echte traditieclub.

   

  Chapeau ook voor het werk van Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio, zonder dat daar met heel veel geld gegooid is. Maar ik vind wel dat we van Antwerp en trainer Bölöni positief voetbal mogen verwachten en dat Antwerp zich van zijn allerbeste kant laat zien, en dus niet van zijn lelijke kant. Dat het dus voetbalt en aanvalt, want deze ploeg kan dat. De vraag is alleen: wil de trainer het ook? Dat valt nog te bezien.

  Luister naar de analyse van Peter Vandenbempt:

  Peter Vandenbempt